Tarak Kemiği Kırığı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Tarak Kemiği Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Tarak Kemiği Kırığı

Tarak kemikleri, ayak bölgesinde bulunan ve vücudun ağırlığını yere sağlıklı bir şekilde ileten beş uzun ince kemikten oluşan uzuvlardır. Tarak kemiği kırığı, oldukça ağrılı bir kırık türüdür. Çoğunlukla düşme, ani hareketler, spor aktiviteleri ve kazalar sonrasında meydana gelir. Tarak kemiği kırığı, en fazla ağrıya neden olan kırık türleri arasında yer alır. Genellikle ayak bileğinin burkulması, düşme veya ayağın yukarıdan aşağıya doğru düşmesi sonucunda oluşur.

Tarak Kemiği Kırığı Nasıl Anlaşılır?

Ani hareketler veya düşme sonucunda tarak kemiği kırığı meydana gelebilir. Tarak kemiği kırığında aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir:
  • Ayakta şişlik
  • Hassasiyet
  • Morluk
  • Üzerine basamama
Bu belirtilerden sonra ayak tabanında küçük morarmalar görülebilir. Zamanla, sıcaklığın etkisini yitirmesiyle ayakta ciddi ağrılar başlar ve bu ağrılar nedeniyle ayağın üzerine basılamaz.

Tarak Kemiği Kırığı Nasıl Teşhis Edilir?

Ayak bölgesindeki şiddetli ağrı ve ayak topuğuna basamama durumu, tarak kemiği kırığına işaret edebilir. Fiziki muayene sonrasında şişlik ve hassasiyet gözlemlenir. Uzman hekim, röntgen ve ultrason kullanarak kırığın büyüklüğünü ve yerini belirler. Şayet kırıklar birden fazla ise uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir. Ayrıca bu röntgenler sayesinde müdahale edilecek bölge tam anlamıyla tespit edilir.

Tarak Kemiği Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tarak kemiği kırığı röntgenler ile tespit edilerek, uzman hekim tarafından müdahale edilir. Cerrahi müdahale gerektiriyorsa ona göre bir tedavi belirlenir. Cerrahi müdahale gerektirmeyen durumlarda kırık uçlar birbirine kaynaştırılır. Kırıklar yerine oturduktan sonra, kemiğin kaynaması amacıyla bölge atel ve alçı yöntemi ile sabitlenir. Bu sabitleme, tarak kemiklerinin yerlerinden oynamasını engeller ve böylelikle kemikler kısa süre içinde kaynar.

Tedavi süreci yaklaşık olarak 6-10 hafta sürer. Bu süreçte kırıklar kaynar. Ancak bu süreçte doktor kontrolüne gidilir ve belli dönemlerde iyileşmenin seyrini gözlemlemek amacıyla röntgenler çekilir. Tarak kemiği kırığı tedavi sürecindeyken, kırıkların kaynamasında etkili olan besinlerin tüketilmesi faydalıdır. Özellikle balık, et, et ve kemik suyu, yumurta ve maydanoz gibi besinler kırıkların kaynamasında etkilidir. Tedavi edilirken beklenmeyen bir morarma ve ağrı durumunda uzman ortopedi doktoruna başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Meme Ucu Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi

Meme Ucu Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi

Kırık ve Çıkıklarda İlk Yardım

Kırık ve Çıkıklarda İlk Yardım

Ayak Tendon Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Tendon Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kolda Çatlak Belirtileri ve Tedavisi

Kolda Çatlak Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Çatlak Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Çatlak Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Saç Kırıklarına Ne İyi Gelir?

Saç Kırıklarına Ne İyi Gelir?

Güncel

Kırık Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım