Kaburga Kırığı Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Kaburga Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Kaburga Kırığı

Kaburgalar, vücudumuz için hayati öneme sahip olan karaciğer, kalp, dalak ve akciğer gibi organları korumaktadır. Göğüs kafesimizde toplamda on iki çift kaburga bulunur. Kaburga kemikleri oval şekilli, sert ve hafif esnek bir yapıya sahiptir. Kaburgaların bu özelliği yaradılıştan kaynaklanır. Kaburgalar, hem iç organların korunmasını sağlarken hem de nefes alıp verme sürecinde hareket esaslı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle vücudumuz ve yaşamımız için oldukça önemli bir yere sahiptir. Kaburga kırığı çoğunlukla dışarıdan alınan bir sert darbe nedeniyle oluşur. Kaburga kırıkları darp, kaza, yaralanma veya düşme gibi etkenlerden dolayı ortaya çıkar. Kaburga kırığı, iç organlara yakın olması nedeniyle hayati bir öneme sahiptir. Kaburga kırıkları nedeniyle kişi şiddetli travmalar yaşayabilir. Bu nedenle böyle bir kırığa maruz kalan kimse acilen tedavi edilmelidir.

Kaburga Kırığı Nasıl Teşhis Edilir?

Yüksekten düşme, kaza, darbe veya diğer travmatik olaylar sonrasında kişide ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bunu anlamanın bazı yolları şunlardır:
  • Nefes alıp verirken göğüs kafesi bölgesinde ciddi ağrılar oluşur.
  • Göğüs kafesi bölgesinde dayanılmaz ağrılar hissedilir.
  • Kalp ve göğüs çevresinde içten gelen bir sıcaklık ve yanma hissi oluşur.
  • Kaza sonrasında kaburga bölgesinde şişlik, morarma ve dayanılmaz ağrılar, kaburga kırığı belirtisi olabilir.

Kaburga Kırıklarında Yapılması Gerekenler

Bir kaza sonrasında kişi ayağa kalkamıyor veya göğüs bölgesinde ciddi ağrılar hissediyorsa, iç organ kanamaları olasılığına karşı kişi yerinden oynatılmamalı ve hemen 112 acil servis aranmalıdır. Bu arada kişinin bilincinin yerinde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer kişinin bilinci yerinde ise ağrının yeri tespit edilerek uzman kişilere telefonla bilgi verilmelidir. Uzman hekimler belirli bir uzaklıktaysa ve ulaşılmıyorsa, güvenli ve dikkatli bir şekilde kaburga kırığı olan hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Kaburga Kırıklarında Tedavi Yöntemi

Kaburga kırığı şikayeti ile başvuran hastanın öncelikle gözle muayenesi yapılır. Bölgesel kırığın yeri tespit edildikten sonra hangi kaburgaların zarar gördüğü belirlenir. Uzman hekim, kırığın bulunduğu bölgede şişlik, ağrı ve morarma olup olmadığını kontrol eder. Kaburga kırığı tespit edilirken tomografi ve röntgen çekilir. Bu röntgen sonuçlarına göre kırığın büyüklüğü veya küçüklüğü tam olarak tespit edilir. Kırığın yeri belirlenen kaburga bölgesinde kırık uçlar doktor müdahalesi ile birleştirilerek sabit kalması amacıyla atel ve alçı yardımı ile sarılır. Böylelikle kaburga hareketi minimalize edilir. Ancak son dönemlerde alçı ile tedavi yöntemi kaburgalar için pek uygulanmamaktadır. Bunun temel nedeni ise nefes alıp vermeyi zorlaştırmasıdır. Kaburga kırığı tedavisi sonrasında belli aralıklarla uzman hekime kontrole gidilerek, kırığın iyileşme durumu gözlemlenir. Yaklaşık olarak 40-60 günlük bir süre sonrasında kaburga kırığının geçtiği gözlemlenecektir. Ancak beklenmeyen bir durum gözlemlenmesi halinde konu uzman hekimlere bildirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kırık Kol Nasıl Anlaşılır?

Kırık Kol Nasıl Anlaşılır?