{ "title": "Yumuşak Doku Zedelenmesi", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Yumusak-Doku-Zedelenmesi-61.jpg", "date": "19.01.2024 20:28:17", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Yumuşak Doku Zedelenmesi, vücuda alınan darbeler sonucunda meydana gelir. Derinin, vücutta bulunan kasların, cildin ve kas bağlarının hasar görmesi ile oluşan yumuşak doku zedelenmesi ağrıya neden olur. Bu bölgelere alınan sert darbeler ya da kendinizi çok zorladığınızda bu durum ile karşı karşıya kalırsınız. Yumuşak doku zedelenmesi olduğunda cilt altında ve yüzeysel yumuşak dokularda eziklik olur. Kan kılcal damarlardan dışa akarak cilt üstünde toplanır ve morarmalar oluşur. Darbe alınan yer bir müddet sonra morarmaya ve ağrımaya başlar. Yumuşak doku zedelenmesi sonucunda sert darbelere maruz kalan yerde kanamalar, morarmalar ve ezilmeler oluşur. Darbe aldığınız bölgede ağrı ve morarmalar oluştuğundan dolayı mutlaka doktora başvurulmalıdır. Eğer tedaviye bir an önce başlanılmaz ise ileride kalıcı hasarlara yol açar. Her yumuşak doku zedelenmesi tedavi gerektirmeyebilir ancak yine de doktora gitmeniz en iyisidir.

Yumuşak Doku Zedelenmesi Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlığın göstermiş olduğu belirtiler zedelenmenin olduğu yere göre farklılık göstermektedir.
Yumuşak Doku Zedelenmesi Çeşitleri

Şiddetli yumuşak doku zedelenmesi: bu zedelenmeler de doku tamamen kopmuş ya da çok ciddi zarar görmüştür. Bu durum mutlaka cerrahi müdahale gerektirir.

Hafif Yumuşak Doku Zedelenmesi: Darbe alınan yerde bulunan lifler yırtılmış olabilir. Yırtılma olan bölge şişer ve ağrımaya başlar. Bu zedelenmeler de hareket ya da fonksiyon kaybı yaşanmaz.

Orta Şiddetli Yumuşak Doku Zedelenmesi: Bölgede bulunan bütün lifler yırtılmış olabilir. Oluşan şişlik ve ağrı ile fonksiyon kaybı da olur.

Yumuşak Doku Zedelenmesi Neden Olur?

Yumuşak doku zedelenmesinin tam iki ana sebebi bulunur. Bunlar:

Direk Etken: Bütün organlar sınırını aşarak kontrolsüz yapılan hareketler sonucunda oluşur. Kişi spor yaparken hiç istirahat etmeden ve esnemeden devamlı kaslarını kullanması bu duruma neden olur.

Dolaylı Etken: Vücuda zarar veren oldukça ağır ve kesici cisimlerin neden olduğu travmalardır.

Diğer Nedenler
Yumuşak Doku Zedelenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yumuşak doku zedelenmesi eğer çok şiddetli değil ise özel bir tedavi ve gerektirmez. Bu zedelenmeler kendiliğinden üç hafta içinde geçer. Uygulamış olduğunuz bazı yöntemler iyileşme süresini kısaltır. Bu yöntemler şunlardır:

Bölgeyi Yüksekte Tutun: Darbe alınan bölge mümkün olduğunca yüksekte tutulması gerekir. Bölge kalp seviyesinden daha yukarıda tutulduğunda darbe aldığınız yer şişmez.

Dinlenin: bu vakada bol, bol istirahat etmek gerekir. Darbe alınan bölgeyi tamamen de hareketsiz bırakmanız çok da iyi değildir. Bölgeyi hareket halinde tutmanız gerekir hareket darbe alınan yerin tutulmasını önler. Böylece hareket kısıtlanması olmaz. Çok ağır hareketler yapmaktan kaçının.

Buz Uygulayın: Darbe alınan yerin şişip morarmaması için ilk kırk sekiz saat içinde on dakika kadar bölgeye buz uygulayın. Buz uygulaması sayesinde;
Ağrı Kesici Kullanın: Reçetesiz satılan ilaçlar kullanmanız ağrılarınızı hafifletir. İbuprofen ya da parasetamol içeren ilaçlar yangının ve ağrının daha hızlı iyileşmesini sağlar.
" } ] }