{ "title": "Yenidoğan Kalça Çıkığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Yenidogan-Kalca-Cikigi-93.jpg", "date": "19.01.2024 18:14:43", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Yenidoğan Kalça çıkığı, bebeğiniz dünyaya gözlerini açtıktan sonraki ilk 1 aylık süreçte mutlaka kalça ultrasonografisi çektirerek kalça çıkığı olup olmadığına dair bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu test zorunlu olarak yaptırmanız gereken testler arasındadır. Şayet ultrasonografi sonucuna göre bebeğinizde kalça çıkıklığına dair bir risk durumu var mı yok mu? Bunu da tespit edebilirsiniz. Çünkü doğuştan kalça çıkıklığında erken müdahale son derece önemlidir. Bu sayede önlem almanız ve tedavide başarı sağlama olasılığınız çok daha yüksek olacaktır. Geç dönemde ameliyatla tedavi gerekeceği için en azından hem siz hem de bebeğiniz bu zahmetli sürece girmemiş olursunuz.

Yenidoğan kalça çıkığı nedir?

Yenidoğan kalça çıkığı bebeklerin büyük bir kısmında olabilen bir durumdur. Yenidoğan kalça çıkığı, uyluk ve leğen kemiklerinin eklem bölgelerindeki gelişim sırasında oluşan uyumsuzluk nedeni ile kalça ekleminin tam oluşmaması durumudur. Yenidoğan kalça çıkığına gelişimsel kalça yetersizliği de denilmektedir.

Asetabulum gelişimindeki aksaklık ve bu aksaklıktan dolayı femur (Uyluk kemiği) başının, normal pozisyonunu koruyamayarak yuva dışına çıkması kalça çıkıklığını meydana getirir. Yenidoğan kalça çıkığı tedavisi ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilecek sakatlık riskini ortadan kaldırır.

Yenidoğan kalça çıkığı neden olur?

Yenidoğankalça çıkığında, aileden gelen kalıtımsal faktörler, bebeğin doğum anında fazla kilolu olması, bazı gebelik hormonları, bebeğin normal doğum sırasında rahimden ters gelmesi, sezaryenle yapılan doğum ve daha fazla kırsal kesimlerde görülen bebeği kundaklama yöntemi yenidoğan kalça çıkığının başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır ve cinsiyet ayrımına bakıldığı zaman yenidoğan kalça çıkığı özellikle kız bebeklerde çok daha fazla görülmektedir.

Yenidoğan kalça çıkığı derecesi çok fazla değilse bebek yürüme zamanına gelene kadar anlaşılamayabilir. Bu tür durumlarda çıkık genellikle bebeğin rutin doktor muayeneleri sırasında tespit edilmektedir. Ama sizde dikkatli birer ebeveyn olarak şu durumları bilirseniz kendinizde kontrol yapabilirsiniz.
Yenidoğan kalça çıkığı tedavisi nasıl yapılır?

İlk 6 ayda daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. Ultrason ile yapılan tetkikten sonra bebeğin takibi düzenli olarak yaptırılmalıdır. Yenidoğan kalça çıkığında kalçaların normal gelişimini sağlaması için uygun bir pozisyonda tutulması gerekir. Kalın bez kullanılarak bebeklerin bacaklarının ayrı tutulması gerekir. Uygun bir tedavi şekli ile 6 haftalık bir süreçte kalça normal durumuna gelir. 6 aya kadar olan bebeklerde palvik bandaj uygulaması yapılır. Kalça kemikleri normale dönene kadar kullanılması gerekir.
" } ] }