{ "title": "Tarak Kemiği Kırığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Tarak-Kemigi-Kirigi-32.png", "date": "21.01.2024 15:27:34", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Tarak Kemiği Kırığı; Ayak bölgesinde yer alan tarak kemikleri vücudun ağırlığını yere sağlıklı olarak vermeyi sağlayan uzuvlar arasında yer almaktadır. Tarak kemikleri uzun ince beş kemikten oluşmaktadır. Tarak kemiği kırığı oldukça ağrı verici bir kırık türüdür. Çoğunlukla düşme, ani hareket, spor ve kaza sonrasında tarak kemiği kırığı oluşmaktadır. Tarak kemiği kırığı en fazla ağrı yaşatan kırık türleri arasında yer almaktadır. Tarak kemiği kırığı çoğunlukla ayak bileğinin burkulması sonrasında düşme sorasında, ayağın yukarıdan aşağıya doğru düşmesi sonrasında ortaya çıkmaktadır.

Tarak Kemiği Kırığı Nasıl Anlaşılır

Ani bir hareket sonrasında düşme sonrasında tarak kemiği kırığı oluşabilmektedir. Tarak kemiği kırığında ayakta şişlik, hassasiyet, morluk ve üzerine basamama gibi problemler ile karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtilerden sonra ayak tabanında küçük morarmalar şeklinde ceryan eder. Zamanla sıcaklığın etkisini yitirmesinden sonra ayakta çok ciddi ağrılar oluşmaya başlar. Bu ağrılardan dolayı ayağın üzerine basılmaz.

Tarak Kemiği Kırığı Nasıl Teşhis Edilir?

Ayak bölgesindeki şiddetli ağrı ve ayak topuğuna basmamadan dolayı ciddi olarak tarak kemiği kırığı oluşur. Fiziki muayene sonrasında şişlik hissi ve hassasiyet oluşur. Bundan sonra Uzman hekim röntgen ve ulturason çektirerek kırığın büyüklüğünü ve yerini belirler. Şayet kırıklar birden çoksa uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir. Ayrıca bu röntgenler sayesinde müdahale edilecek bölge tam anlamıyla tespit sağlanmış olur.

Tarak Kemiği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tarak Kemiği kırığı röntgenler ile tespit edilerek, Uzman hekimce müdahale edilir. Uzman hekim cerrahi müdahale gerektiriyorsa ona göre bir tedavi belirler. Ancak cerrahi müdahale gerektirmeyen durumlarda kırık uçlar birbirine kaynaştırılır. Akabinde tam anlamıyla kırıklar yerine oturunca bu defa kemiğin kaynaması amacıyla bölge atel ve alçı yöntemi ile sarılarak sabitlenir. Buradaki temel amaç tarak kemiklerinin yerlerinden oynamasını engellemektir. Böylelikle tarak kemikleri yerinden oynamaz ve kısa süre içerisinde kaynar. Tedavi süreci yaklaşık olarak 6-10 hafta sürer. Bu tedavi sürecinde kırıklar birbiri ile kaynar. Ancak bu süreçte doktor kontrolüne gidilir ve belli dönemlerde iyileşmenin seyrini gözlemlemek amacıyla röntgenler çekilir. Tarak kemiği kırığı tedavi sürecindeyken kırıklarının kaynamasında etkili olan besinler tüketilmesinde faydalar bulunmaktadır. Özellikle balık, et, et ve kemik suyu, yumurta ve maydanoz gibi besinler kırıkların kaynamasında etkilidir. Tarak kemiği kırığı tedavi edilirken beklenmeyen bir morarma ve ağrı durumunda Uzman ortopedi doktoruna başvuruda bulunulmalıdır.
" } ] }