{ "title": "Stres Kırığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Stres-Kirigi-94.jpg", "date": "19.01.2024 03:47:02", "author": "Murtaza Tanış", "article": [ { "article": "Stres kırığı, buradaki kırık manasında geçen kelime aslında gerçekten kırılmanın söz konusu değildir. Stres kırığı daha çok ayaklarda meydan gelmektedir. Yani her bedenin yük taşıma kapasitesi vardır. Fazla yük taşındığı zaman ayaklarda oluşan basınç, başka taraflara kaydığı zaman ayağın anatomik yapısını bozmaktadır. Basınç artışlarından dolayı silindirik bir şekle sahip olan kaval ve tarak kemikleri bunlara aynı zamda uzun kemikler denilmekle birlikte, kemik iliğinin ödem oluşmasına sebebiyet vermektedir. İşte ödem oluştukça da kemiğin içerisindeki basınçta biraz daha artmaktadır. Oluşan bu basınç hastalara inanılmaz derecede ağrı oluşturmaktadır. Bu durumla sık sık karşılaşabiliyoruz. Her yürüyüşümüzde, koşmamızda ayaklara bir basınç oluşur ve eklemler, kemikler, bağ dokuları ve kaslar bu kuvvete karşı bir yastık görevi üstlenmektedir.

Stres kırığı belirtileri nelerdir?
Stres kırığı nasıl teşhis edilir?

Doktorun inisiyatifine göre farklı şekillerde teşhisler yapabilir. İşte stres kırığını yerini ve tam olarak nerede meydana geldiğini tespit etmek için birtakım çalışmalar yapılır. Bunlardan biri de röntgen çekimidir. Basit bir röntgen tam ve net olarak stres kırığını göstermez. Ancak haftalar öncesinde oluşan belirtiler tam ve detaylı şekilde röntgen çekilirse belli olmaktadır. Doktor stres kırıklarında kasın kuvvetine ve esnekliğiyle kemik hizalanmasını olabilecek risk etkenlerini kontrol etmelidir. Eğer röntgen tam olarak durumun tespitinde yardımcı olmazsa en son MR ve bilgisayarlı tomografi alanına intikal eder. Bu şekilde durum anlaşılabilir.

Stres kırığı neden olur?
Stres kırığı tedavisi nasıl yapılır?

Stres kırığını tedavi etmek için stres kırığına neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması ile başlanabilir. Yani ayakkabı seçiminde titiz olunmalı, mümkünse ne fazla geniş ne fazla dar olmamasına özen göstermek gerekir. Önemli olan ayağa tam oturmalıdır. Daha sonra bol bol dinlenme gerekecektir. Ağrıyan ayağın üstüne basmamalı ve yük verilmemesi gerekir. Belirli aralıklarla hafif yük verilir. Bu dönemde uygulanacak fizik tedavi ve rehabilitasyon, ayağın adalesinin kuvvetinde kalmasını sağlayıp artan ödemi de azaltmaya yardımcı olacaktır. Evde yapılacak bakım stres kırığı açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu durum meydana geldiğinde ayak kısmını kalp seviyesinin üstünde tutulup kan basıncını engellenmiş olur. Kemik sağlığı için bol miktarda kalsiyum ve C vitamini açısından zengin olan besinleri ve içecekleri tüketmek, akabinde sağlıklı beslenerek bu durumdan kurtulmak mümkündür.
" } ] }