{ "title": "Pelvis Kırıkları", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Pelvis-Kiriklari-83.png", "date": "21.01.2024 06:34:44", "author": "Abdulvahid Çavuşoğlu", "article": [ { "article": "
Pelvis kırıkları tıp dünyasında pek rastlanılmayan bir kırık çeşididir. Bu yüzden tedavisi hakkında pek yöntem yoktur. Pelvis kırıkları genelde büyük kazalar sonucu oluşur. Bunlar; Yüksek bir yerden yere düşme, trafik kazası, motosiklet kazası ya da araba çarpması gibi ağır yaralanma sonucu. Bu kazalar sonucunda ağır kanamalar oluşabilir ve bu kanamalar bazen durdurulamaz. Bu yüzden hastaların birçoğu hayatını kaybeder. Pelvis kırığı nadiren vücudun bir yerinde görülür. Genel olarak birkaç yerde oluşan bir kırık çeşididir. Pelvis kırıkları doğru tedavi yöntemleri ile tedavi edilmez ise kişide oturma durumunda dengede kalamama, yürümede aksama, zaman zaman ağrı, bacaklarının boyları arasında eşitsizlik, belde eğrilik olabilir.

Pelvis Kırıklarının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pelvis kırığının önemli bir kısmı cerrahi müdahale yapılmadan koruyucu tedaviler vasıtası ile hastanın yatarak ve dinlenerek kendini tedavi altına alması şeklinde olabilir. Bu yöntemde operasyon olmayacağı için hastalar sık sık ağrı hissedeceklerdir. Hastanın durumuna göre belirli birkaç ağrı kesici ve kas gevşeticiler kullanılır. Kırığın cinsine ve bölgesine göre tedavi süresi üç ile on iki hafta arasında olabilir. Ama genelde pelvis kırıkları trafik kazaları gibi ağır kazalardan sonra olduğu için ve ardından şiddetli kanamalar ve kanamanın durmaması durumu gerçekleşebileceği için hızlı bir şekilde tedavi uygulanmalıdır. Kanamanın durması için pelvisi daraltmak gerekir. Bu sebeple pelvik kırığı doğru bir yöntemle belirlenmelidir. Çok acil durumlarda pelvik paketleme adlı kanama durdurma işlemi yapılabilir. Ağır kazalardan sonra oluşan bir kırık olduğu için hastaların hayatlarını kaybetme olasılığı bazı zamanlar yüzde ellinin üstüne çıkabilir. Hastanın ve ölen hücrelerin canlandırılma işlemi doktorun insiyatifindedir. Pelvis kırığının ardından bu kırığın hangi sınıfa girdiğini belirlemek önemlidir. Çünkü sınıfına göre ameliyatlı ya da ameliyatsız bir tedavi uygulanır. İki işlem vardır. Ya kırık ameliyat ile eski haline getirilir ya da kırık alçıya alınarak veya başka bir yöntem ile sabitlenerek kırığın hareket etmesi engellenip kaynaması beklenir. Teşhisi zor olduğundan her türlü yöntem kullanılmalıdır. Bu yöntemler ise içeriden ya da dışarıdan olabilir.
" } ] }