{ "title": "Parmak Çıkığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Parmak-Cikigi-31.jpg", "date": "19.01.2024 12:21:29", "author": "Cüneyt TANIŞ", "article": [ { "article": "Parmak çıkığı, Özellikle zayıf olan parmaklarda değişik sebeplerde dolayı meydana gelebilir. Parmaklar normal olarak yerinden oynaması ya da çıkması sonucunda parmak çıkığı olarak nitelendirilmektedir. Parmak çıkığı meydana geldiği zamanlarda alternatif tıp denilen ilkel yöntemler yerine yerleştirilmeye çalışılıyordu. Çoğu zaman fayda yerine daha fazla zarar vermekteydi. Ama gelişen teknoloji sayesinde parmak çığının meydana geldiği yeri tespit etmek ve tedavi yöntemi uygulamak daha da kolaylaştı. O yüzden böyle bir durumla herkes karşı karşıya kalabilir. Bundan dolayı hastaneye gidip ortopedi uzmanına görünmekte fayda vardır. Çekilecek röntgen ile yerin tespit edilmesi son derece kolaylaşır.

Parmak çıkığının belirtileri nelerdir?

Parmak çıkığı durumu olduğunda kişi bazen farkına varmaz. Yaptığı eylemlerden dolayı aldığı sert darbe sonucu oluştuğu zaman elin sıcak olması durumunda hissetmeyebilir. Daha sonra çekilmez bir ağrı ile bunun farkına varılır. Eğer parmak şişmiş ve şiddetli şekilde ağrıyorsa, büküldüğünde çok fazla ağrı oluşuyorsa, bu parmak çıkığının çok ciddi belirtileri olabilir. Aynı zamanda renginde bir soğukluk olur ve çıkığını meydana geldiği yerde bir deri yırtılması söz konusu olacaktır. Bu yüzden acil şekilde fazla kurcalamadan doktora görünmek gerekir.

Parmak çıkığı neden olur?
Parmak çıkığının tedavisi nasıl yapılır?

Parmak çıkığı durumu meydana geldiği zaman evde tedavisi yapılması pek tavsiye edilmemektedir. Sadece hafifletici bir etki oluşturarak bu daha fazla ağrıların oluşmaması içindir. Evde buz kütlesinin bulunması ve kalp hizasına kadar kaldırmak ağrıyı dindirecektir. Çünkü kalbin alt seviyesinde olursa kan basıncı daha ağrıtabilir. Parmakta yüzük varsa çıkartılır ve hiçbir şekilde bir yere temas ettirilmemelidir. Evde bu uygulamaları yapmak kâfi olacaktır. Tıbbi olarak yapılacak müdahale lokal anestezi iğnesiyle bu ağrı ve şişliklerden bir nebze kurtulma söz konusu olacaktır. Daha sonra doktor parmak çıkığının meydan gelen bölgeyi tespit ettikten sonra parmağı yerine oturtmaya çalışır. Bu işlemin kolay yapılabilmesi için doktor bir dizi önlemler alır. Yani hastaya sakinleştirici iğne de yapabilir ya da oral yolla ilaç verebilir. Çıkık oluşmuş parmağı tek başına tahtaya bağlar ve sağlam olan bir parmakla birleştirerek bağlanır.
" } ] }