{ "title": "Parçalı Kırık", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Parcali-Kirik-55.jpg", "date": "19.01.2024 05:33:46", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Parçalı Kırık, İnsan anatomisi incelendiğinde; iskelet ve kemik yapısı yaşamsal fonksiyonların devamı açısından çok önemli bir yere sahiptir. İnsanlar düşme, yaralanma, ani hareket, ters hareket ve kazalardan dolayı iskelet yapısında bozulma ve kırılmalar gözlemlenir. Parçalı kırık türü alınmış bir darbe sonrasında vücudun bir bölümünde kemik yapısının ciddi şekilde bozulması ve dağılmasına neden olur. Parçalı kırık durumunda Uzman hekimler röntgenler ve tomografiler ile kırığın tedavi yöntemini belirler. Parçalı kırık türleri incelendiğinde kol, bacak, el, ayak ve vücudun diğer bölgelerinde alınan darbeden dolayı kırıkların belli bir noktada birden çok şekilde görülmektedir. Parçalı kırıklar vücut için tehlike arz eden ve tedavisi oldukça zor kırık türlerindendir.

Parçalı Kırık Operasyonu Nasıl Yapılır?

Alınan bir darbeden dolayı birden fazla kırık aynı bölgede oluşabilir. Böylesi bir durumda Uzman hekim parçalı kırığın vücutta yarattığı etkiyi anlamak amacıyla röntgen ve tomografi çeker. Bu röntgenler sonrasında kırığın tam olarak nerede olduğu tespit edilir. Akabinde hasta üzerinde yapılan tetkik ve teşhis sonrasında oluşan şişlik, morarma ve ağrıların yeri netleştirilir. Bunda sonra parçalı kırık için gerekli olan tedavi yöntemini Uzman hekim belirler.

Uzman ortopedi doktoru gerekli görmesi halinde parçalı kırığın tedavisi amacıyla cerrahi operasyonlara başvuruda bulunur. Bu cerrahi operasyonlarda vidalama sistemi ile kemik yapısının düzeltilmesi sağlanır. Ayrıca Uzman doktor parçalı kırık oluşturan kemik uçlarının birbiri ile kaynaştırmak için birleştirilir. Bundan sonra parçalı kırığın yerinden oynamasını engellemek amacıyla atel ve alçılama yöntemi ile kırık bölgesi sabitlenir ve hasta tedavi amacıyla dinlenmeye alınır.

Parçalı Kırık Tedavi Yöntemi

Parçalı kırık Uzman hekim tarafından kemik yapısı yerine oturtulur. Bundan sonra röntgen çekerek hastanın iyileşme süreci gözlemlenir. Bu dönemde ağrıların dinmesi amacıyla Uzman hekim ilaç tedavisi uygular. Bunun yanı sıra parçalı kırığın kaynamasını gözlemlemek amacıyla ara ara tomografi çekilir. Bu arada parçalı kırık tez kaynamasını sağlamak amacıyla sağlıklı besinler tüketilir. Balık, kemik suyu, et, yumurta ve maydanoz gibi besinler yapısında bol miktarda magnezyum, potasyum ve demir bulundurduğundan parçalı kırığın tez zamanda iyileşmesi üzerinde etkilidir.
" } ] }