{ "title": "Omuz Kırığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Omuz-Kirigi-24.jpg", "date": "20.01.2024 15:32:48", "author": "Said Çelik", "article": [ { "article": "Omuz kırığı, Omuz kolumuz ile vücudumuzun birleşim noktasıdır ve gün içerisinde en çok kullanılan bölgelerden birisidir. Omuz kırıklıkları genç yaştaki hastalarda genellikle trafik kazası sonrası, ateşli silah yaralanmaları, yüksekten düşme gibi yüksek şiddet içeren olaylardan sonra görülmektedir. Yaşlılarda ise omuz kırıklarının asıl nedeni osteoporoza bağlıdır. Bu nedenle ev içerisinde şiddetli olmayan bir düşüşte bile omuz kırığı oluşmaktadır.

Omuz kırığı belirtileri nelerdir?

Hastalarda omuzda travmatik ağrılar omuz hareketlerinin yapılamaması, kolu kaldıramama veya güçlük çekme, bir kolun diğer koldan daha kısa olması gibi şikâyetlerle hastaneler başvurmaktadır.

Omuz kırığı çeşitleri

Klavikula kırıkları: Klavikula omuzdaki köprücük kemiği olarak bilinen kemiktir. Omuz kırıklarının %35'inin bu kemikteki kırıklar oluşturmaktadır. Bu kırıklar hastanın yaşına ve beslenme şekline göre 3-6 hafta arasında değişmektedir. Hastanın normal yaşamına dönüşü 3-6 haftayı bulur iken sportif aktivitelere geri dönüşü en az 3 ayı bulmaktadır. Tedavisi eğer çok fazla ayrışma yok ise 8 bandajı veya kol askısı ile yapılmaktadır. Ameliyat gerektiren köprücük kemiği ameliyatlarında ise plak-vida veya kanal içi tespit cihazlarıyla kemik parçalarının birbirine teması sağlanmaktadır.

Spakula kırıkları: Tüm kırıkların %1'i olarak görülmektedir. Yüksek enerjili yaralanmalarda görülüp yumuşak doku yaralanmaları ve göğüs kafesi hasarı takip edebilmektedir.

Proksimal humerus kırıkları: Proksimal humerus omuz eklemine en yakın yerdir. Omuz kırığı dendiği zaman akla ilk olarak burası gelmektedir. Orta yaştaki insanlardaki kırıkların %5'ini oluşturmaktadır. Yaşı ilerlemiş olan insanlarda kemiklerdeki mineral eksikliğinden dolayı basit bir düşme sonucu bir oluşmaktadır. Bu bölgedeki kırıkların %80'i ayrışmamış kırıklar olup herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmez. 8 bandajı veya kol askısı gibi konforlu ve hastaya rahatsızlık vermeyen yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Hasta 3-6 hafta içerisinde gündelik hayatına geri dönebilmektedir. Eğer kırık 6 haftadan uzun sürerse omuz hareketlerinin ağrısız olarak geri kazandırılabilmesi için fizik tedavi başlamaktadır.

Parçalı kırıklarda ise kaynama sonrası işlev kayıpları oluşması sebebi ile cerrahi müdahale gerekmektedir. Modern tespit metotları sayesinde erken tanı koyulabilir. Minimal invaziv kırık cerrahisi adı verilen bu yöntem ile kırık bölgesine zarar verilmeden doğal iyileşme süreci devam edebilmektedir.
" } ] }