{ "title": "Omuz Çıkığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Omuz-Cikigi-81.jpg", "date": "22.01.2024 01:30:51", "author": "ÖMER KILINÇ", "article": [ { "article": "Omuz çıkığı, her yaş grubuna ait bireyde ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Omuz çıkığı genellikle insanların el açık pozisyonda yere düşmelerinde ya da omuz bölgesinde aşırı zorlanmaya bağlı olarak gerçekleşebilir. Yaş itibarıyla ileri yaş grubunda bulunan kişilerde ise omuz çıkığı beraberinde omuz kırığını da getirmektedir bunun nedeni ise güç kaybı yaşamış olan kemiklerin çıkıkla birlikte ani olarak kırılma göstermesidir. Yaşlı hastalarda gerçekleşen omuz çıkığının tedavisi cerrahi operasyonlar aracılığıyla ya da anestezi yardımıyla yapılan oturtma yöntemiyle gerçekleşmektedir. Omuz çıkığı gerçekleştikten sonra bazı özel durumların gerçekleşmesi haricinde tekrar etmez.

İnsan vücudunda en hareketli olan kemiklerden biri olan omuz kemiği yumuşak bir dokuya sahip olmakla birlikte çok basit bir şekilde çıkık yaşanmasına durumuna müsaittir. Omuz çıkığının gerçekleşmesinde en önemli nedenlerden birisi omuz bölgesinde zorlamaya neden olabilecek spor etkinlikleridir. Spor etkinliklerinin dışında ise gece uyurken aldığınız uyku pozisyonunda da omuz bölgesinde istem dışı oluşturulan baskı omuz çıkığına neden olabilmektedir. Omuz çıkığı gerçekleştikten sonra tekrarlama olanağı düşük olmakla birlikte sporcular için tekrar etme olasılığı yüksektir çünkü sporcu bireyler çıkığa neden olan etkinliğe devam ettiklerinden bu durum tekrar göstermektedir. Sporcu bireyler haricinde diğer bireylerde ise çok anormal bir durum gerçekleşmediği taktirde omuz çıkığının tekrar etme olasılığı ise düşüktür. Omuz çıkığı, bazı bireylerde omuz bölgesinde yer alan eklemlerin gevşek olmasından kaynaklanmaktadır ve bu durum olağan bir durumdur.

Omuz çıkığı, beraberinde bazı komplikasyonları da doğurabilmektedir bu komplikasyonlar; omuz eklemini güçlendiren kas, bağ dokusu ve kirişlerin yırtılması, omuz eklemi çevresinde sinir veya kan damarı hasarlarının meydana gelmesi olabilir. Bu komplikasyonlar omuz çıkığı ile meydana gelebilmekte ve acil tedavi uygulanmadığı taktirde ilerleyen zamanlarda tedaviyi zorlaştırmakta ve estetik görüntüyü önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir.

Omuz çıkığı tedavisi nasıl yapılır?

Kapalı redüksiyon yöntemi ile tedavi edilebilmektedir. Kapalı redüksiyon yöntemi tedavi yöntemleri açısından en ilkel olanı olmakla birlikte en sık tercih edilen tedavi yöntemidir. Bu yöntemde, yerinden çıkmış olan omuz kemiği kontrollü el hareketleriyle yerine oturtulur. Bu tedavi gerçekleştirilirken hastanın canının yanmaması için hastaya ağrı kesici ve kas gevşetici verilmesi yararlı olacaktır. Omuz çıkığı tedavisinde kullanılan en sağlıklı ve kesin sonuçlu yöntem ise cerrahi operasyon yöntemidir. Gerçekleştirilen cerrahi operasyonun ardından tedavi sürecinin devamı olan fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavi sürecinin kesin sonuç vermesi açısından oldukça önemlidir.

Omuz çıkığının günlük yaşamda önlenmesi açısından önemli tedbirler vardır. Bunlar: Ani düşmelere özen göstermek, spor etkinlikleri esnasında koruyucu giysiler kullanmak ve daha korumacı davranmak, eklem ve kasları kuvvetlendirici egzersizleri düzenli olarak uygulamak.
" } ] }