{ "title": "Omuz Çıkığı Sonrası", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Omuz-Cikigi-Sonrasi-34.jpg", "date": "20.01.2024 04:47:35", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "
Omuz çıkığı sonrası, Omuz çıkığı düşme ya da darbe sonucumu olup olmadığı bilinmelidir. Omuz çıkığı sonrasında bölgede şişme ve morarma görülebilmektedir. Omuz eklemi diğer eklemlere göre daha hareketli bir konumda bulunmaktadır. Gün boyunca yaptığımız neredeyse her işte omuz bölgesinin hareket etmesine neden olmaktayız. Bu kadar hareket eden bir uzvun çıkma olasılığı da haliyle daha yüksek olacaktır.

Mutlaka doktor kontrolü şarttır. Çıkan omuz başkaları tarafından yerine oturtulabilir fakat bölgede oluşan hassasiyet incelenerek çıkığın gelecekte tekrar etmemesi için tedbirler almak gerekmektedir. Omuz bölgesinin sabit kalmasını ve hareket etmesini sağlayan kas ve bağ dokuları bulunmaktadır. Bu dokularda özellikle sporcularda ciddi yırtılmalar meydana gelmektedir. Buda omuz çıkığının tetikleyicisi olmaktadır.

Omuz çıkığı sonrası tedavi nasıl yapılır?

Tedavinin yapılmasında yol gösterici olan etken az önce bahsettiğimiz dokunun iyileştirilmesini sağlamak olacaktır. Özellikle sporcularda bu bölge çok aktif olmaktadır. Basketbol ile uğraşan kişiler bu konuda daha fazla risk altında olmaktadırlar. Omuz çıkığı sonrasında yaşlı hastalarda tedavi cerrahi olmaktadır. Anestezi altında omuz oturtulmak suretiyle tedavi sağlanmaktadır. Bu kişilerde çıkığın tekrar etme olasılığı çok az olmaktadır. Normal bireylerde ya da sporcularda ilk omuz çıkığı sonrasında omuz yerine oturtulur ve kol desteği verilerek dinlendirilir.

Daha sonrasında kasların güçlendirilmesi için egzersizler yapılmaktadır. Ancak aktif kişilerde tekrarlamama olasılığı çok az olmaktadır. Bu durumlarda cerrahi müdahale tercih edilebilmektedir. Hatta sporcularda ilk omuz çıkığı sonrasında dahi cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Cerrahi müdahaleler açık ya da kapalı şekilde yapılabilmektedir. Bu çıkığa neden olan durumun şiddetine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu durumdan korunmak için ağır yük kaldırmalarda ısınma gerekir. Bunun dışında kaza sonucu olabilecek çıkıklara önleme şansı yoktur.
" } ] }