{ "title": "Omurilik Zedelenmesi Ameliyatı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Omurilik-Zedelenmesi-Ameliyati-32.jpg", "date": "20.01.2024 14:35:14", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Omurilik zedelenmesi ameliyatı; Omurilik zedelenmesi genellikle trafik kazalarında, sırt üstü veya boyun üstü düşmelere de görülmektedir. Omurilik zedelenmelerin de hasarın boyutuna göre tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Eğer kırılma kanama veya felç kalma riski görülmüş ise omurilik zedelenmesi ameliyatı gerekebilir. Eğer zedelenmenin boyutu düşükse ilaç ve fizik tedavi yöntemleri ile zedelenme tedavi edilebilir. Omurilik ameliyatları riskli sayılan ameliyatlardandır. Ancak omurilik zedelenmesinin boyutu yüksekse ve kişi ameliyat olmazsa idrar yolları enfeksiyonu gibi felç gibi sonu ölümcül olabilecek birçok hastalık görülebilir.

Omurilik zedelenmesi ameliyatı ve riskleri nelerdir?

Omurilik zedelenmesi ameliyatı çoğunlukla hastanın genel durumunda göz önünde bulundurularak genel anestezi ile yapılmaktadır. Kırılma veya herhangi bir ödem oluşmamış olması durumunda kısa süren bir ameliyattır. Aksi taktirde ameliyatın süresi uzamaktadır. Omurilik zedelenmesi ameliyatlarında risklerde bulunmaktadır. Örneğin kilolu kişilerde enfeksiyon ve ödem riski daha fazladır. Ayrıca sigara kullanan kişilerde ameliyat esnasında kalp krizi ve öden riski de görülebilir. Akciğer enfeksiyonları görülebilir ve ayriyeten bacaklarda kan pıhtılaşması olabilir. Omurilik zedelenmesi ameliyatında beyin omurilik sıvısı azalabilir ve ek müdahale gerektirebilir. Nadirde alsa her ameliyatta olduğu gibi kanama riski görülebilir.

Omurilik zedelenmesi ameliyatından sonra yapılması gerekenler

İlk olarak ameliyatı yapan doktorun tavsiyelerine harfiyen uyulması gerekmektedir. Hastaneden taburcu olunduktan bir hafta sonra banyo yapılabilir. Ayrıca evin içerisinde küçük ve ağır adımlarla yürüyüş yapılabilir. Ameliyat sonrası besin takviyesi oldukça önemlidir. Meyve ve et kemik suyu ile hazırlanmış çorbalar tüketmekte fayda vardır. Omuriliği zedelenmesi ameliyatından sonra klozet tuvalet kullanılmalıdır. Ayrıca kişi araba kullanmayı ameliyattan sonra en az 2 ay ertelemelidir. Ayrıca sert yatak tercih edilmeli ve cinsel yaşama 2 ay ara verilmelidir. Bütün bunların yanı sıra herhangi bir olumsuzluk görülürse mutlaka ameliyatı yapan doktorla iletişime geçilmelidir.
" } ] }