{ "title": "Makatta Çatlak", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Makatta-Catlak-93.jpg", "date": "21.01.2024 10:53:38", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Makatta Çatlak; Katı besin tüketmekten kaynaklı oluşan makatta çatlak halk arasında oldukça fazla görülen sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Tıp literatüründe anal fissür olarak adlandırılan makatta çatlak oluşumu ciddi bir rahatsızlık türüdür. Makatta çatlak problemi yaşayan kişilerde anüs bölgesinde; Kaşıntı, ağrı, akıntı ve kanama gibi rahatsızlıklar ile ortaya çıkmaktadır. Makatta çatlak, basur ile karıştırılmasına rağmen birbirinden farklı rahatsızlık türleridir. Özellikle boşaltım sırasında ciddi anlamda ağrılar oluşturan makatta çatlak problemi, boşaltımdan sonra 1-2 saat boyunca anüs bölgesinde ciddi ağrılar şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bayanlarda hamilelik döneminde dışkılama sonrasında sıklıkla görülen rahatsızlık türüdür.

Makatta Çatlak Neden Olur?

Kabızlığa neden olan besinlerin tüketilmesinin ardından, boşaltım esnasında aşırı ıkınmadan dolayı anüs duvarının iç kısmında kesikler oluşur. Bu kesikler boşaltımda daha fazla yırtılarak kişinin boşaltım esnasında ciddi anlamda ağrılar yaşamasına neden olur. Makat çatlağı yaşayan kişiler acı tüketimi ve katı besin tüketimi makatta çatlak oluşumunu olumsuz etkilemektedir. Bununla birlikte makatta çatlak mikrop ve zararlı bakterilerin çoğalması ile çatlak bölgesinin kapanmasını engeller. Ayrıca boşaltım esnasında tedavi olunmadığından dolayı yara kendisini sürekli yeniler.

Makatta Çatlak Belirtileri Nelerdir?

Makat bölgesinde kanama, yanma, şişme, meme oluşumu, akıntı gibi şikâyetler kişinin makatta çatlak rahatsızlığı oluştuğunu göstermektedir. Bu rahatsızlığı yaşayan kimse boşaltım esnasında ciddi ağrılar yaşamakla birlikte anüs bölgesinde cam çiziği şeklinde ağrılar oluşturmaktadır. Makat bölgesinde oluşan meme şeklindeki yapı, boşaltımı engeller ve bu bölgenin tahriş olmasından kaynaklı olarak kişinin ciddi ağrılar yaşamasına neden olmaktadır. Makatta çatlak problemi yaşayan kimseler boşaltımın ardından peçete ile temizlik yaptığı taktirde bölgesel kan oluşumunu görürler. Makatta çatlak oluşan kimseler ameliyat, botoks tedavisi ve belli başlı krem tedavileri ile bu rahatsızlıktan kurtulurlar. Cerrahi müdahale ancak belli şartlar altında yapılmaktadır. Makatta çatlak oluşumu çoğunlukla ilaç tedavileri ile son bulabilmektedir.

Makatta Çatlak Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Şayet bir kimsede makatta çatlak problemi yeni yeni oluşmakta ise; Kişide kanama, ağrı ve boşaltım sonrasında cam kesiği ağrıları hissedebilir. Şayet hastalık ilerlememiş ise bu dönemde Uzman hekime acilen başvuruda bulunulur. Uzman hekimin yapacağı tetkik ve tedaviler sonrasında bir kısım ilaç ve krem tedavileri uygulanır. Bu ilaç tedavileri yaklaşık olarak 1-3 hafta kadar sürer. Tedavi süreci sonrasında bölgesel ağrıların yok olduğu gözlemlenir. Bu dönemde kişi katı besinler tüketmez ve boşaltımın rahat sağlandığı kayısı gibi besinler tüketir. Böylelikle boşaltım rahat gerçekleşerek kişinin rahatsızlanmasının önüne geçilmiş olur. Kısa süre içerisinde kişinin eski sağlığına kavuşacağı gözlenecektir. Ancak makatta çatlak ilerlemiş ve geç Uzman hekime başvuruda bulunulmuş ise bu defa meme oluşup oluşmadığı tespit edilir. Bundan sonra mümkünse ilaç ve serum tedavileri uygulanır. Ancak ilaç ve serum tedavileri uygun değilse bu defa cerrahi operasyon uygulanarak. Bölgesel olarak makat çatlağı lazer tedavisi ile yok edilir. Ameliyatın ardından aynı gün kişi taburcu olarak yaşamına devam eder. Bundan sonraki süreçte bir kısım ilaçlar kullanılarak Uzman hekimin bildireceği yemek programı uygulanır. Yaklaşık olarak 1-2 aylık bir süre sonrasında rahatsızlığın son bulacağı görülecektir. Şayet beklenmeyen bir durum gözlemlenmesi halinde acilen konu Uzman hekime bildirilmelidir.
" } ] }