{ "title": "Makatta Çatlak Ameliyatı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Makatta-Catlak-Ameliyati-55.jpg", "date": "20.01.2024 11:22:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Makatta çatlak ameliyatı, iyileşmeyen ve sürekli tekrarlayan makat çatlağı tedavisinde uygulanır. Makat çatlağı hastalarda ağrıya, kanama ve kaşıntıya neden olan rahatsız edici bir sağlık sorunudur. Yüzeysel başlayan çatlak çoğu hastada kendiliğinden iyileşebilir. Fakat çatlağın derinleşmesi halinde, kronik makat çatlağı sorunu yaşanabilir. Bu gibi durumlarda öncelikle ameliyatsız tedavi seçenekleri uygulanır. Ancak makatta çatlak tedavisi zamanında yapılmaz, çatlak kalınlaşma gösterirse tedavide makatta çatlak ameliyatı yapılması gerekebilir.

Makatta çatlak ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyattan önce hastanın makat bölgesi lavman yapılarak cerrahi girişim için hazırlanır. Fakat gelişen tıbbi teknikler nedeniyle cerrahların çoğu lavman yapmadan da cerrahi girişimi yapabilir. Makatta çatlak ameliyatı farklı tekniklerle yapılabilir. Bunlar;

Fissürektomi: bu cerrahide makat çatlağı kesilerek yerinden çıkarılır.

Anal dilatasyon (Makat genişletilmesi) Makatta çatlak ameliyatı bu teknikle yapılırsa belden uyuşturma ya da genel anestezi kullanılarak, makat genişletilir. Bu yöntem daha çok dışkı tutmada sorunu olan yaşlılarda ya da riskli olanlarda tercih edilir. Bu yöntemle yapılan ameliyatta %10-60 oranında makat çatlağının tekrarlama riski vardır.

Lateral internal sfinkterotomi (Makatta iç kasın kesilmesi): Makatta çatlak ameliyatında en fazla kullanılan yöntem budur. Bu yöntemde makatta basıncın yüksek olmasına yol açan iç makat kası kesilir. Fakat hastaların bir kısmında makat kası kesilse de basınç yüksek kalabilir. Hastalarda belden ya da genel anesteziyle makatın uyuşturulmasıyla yapılan ameliyatta makatın solunda ve sağındaki iç kasa ulaşılarak işlem yapılır. Operasyon açık ve kapalı teknikle uygulanabilir.

Makatta çatlak ameliyatı sırasında cerrahların bazısı çatlak kısmı çıkarır ya da elektrokater ile yakarken, bazı cerrahlar çatlağı çıkarmadan işlem yaparlar. Genellikle çatlağın çıkıntı kısmı ve ciltteki uzantısı da çıkarılır. Açık yöntemle yapılan ameliyatta iç makat kası kesilerek yara açık kalır, kapalı yöntemde ise yara yeri dikişle kapatılır. Fakat kapalı yöntemde apse gelişme riski olduğundan, bu yöntem fazla tercih edilmez. Bu ameliyat önemli olan makat iç kasının zarar görmemesidir. Eğer kas zarar görürse, hastada sonradan gaz ve dışkı tutamama sorunu gelişebilir. Ameliyat sırasında bölgesel anestezik maddelerde maddelerde kullanıldığı için, hastada ağrı sorunu minimum şekilde yaşanır. Ameliyattan sonra hasta akşama doğru ayağa kaldırılır, yemek yiyebilir ve oturma banyosu yapar.

Basınç kontrollü sfinktereotomi: Makatta çatlak ameliyatı sonrasında çatlağın yeniden ortaya çıkması kasın yeteri kadar kesilmemesi yüzünden yaşanabilir. Dış makat kasındaki liflerden bazılarının kesilmesi de dışkı ve gaz kaçırma sorunu yaşatabilir. Bu yüzden iç ve dış makat kasının tam kesilmesi gerekir. Bu amaçla kasların basıncını ölçen anal manometre denilen cihazla kontrollü ve kademeli sfinktereotomi yapılabilir. Hastalardaki gaz ve dışkı kaçırma sorunları bu sayede daha kolay önlenebilir.

Fissürektomi ve kaydırma yöntemi: Makatta çatlak ameliyatı sonrasında çatlağın çıkarıldığı alan çevre dokular kaydırma yapılarak doldurulur.

Lazerle fissür yakılması: Ameliyathanede lazerle makat çatlağı olan alan yakılarak buharlaştırılır.

Radyofrekansla sfinkterotomi: bu yöntemde makat iç kası radyofrekans yöntemiyle kesilir.

Makatta çatlak ameliyatı sonrası iyileşme ve komplikasyonlar

Ameliyat sonrası ağrı sorunu birkaç günde aşılır. İyileşme sürecinde hastaların sıcak suya oturma banyosu yapması tavsiye edilir. Hastaların işine dönmesi 3-4 günü bulur. İyileşme tam olarak bir haftada gerçekleşir. Hastalarda makatta çatlak ameliyatı sonrasında az da olsa makat enfeksiyonu, makat fistülü gelişmesi, gaz ve dışkı kaçırma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Makatta kanama nadiren görülür. Ancak makat bölgesinde morarma sorunu yaşanabilir. Hastalarda %1-6 oranında makat çatlağının tekrarlama riski olur. Bu hastaların yarısında da crohn hastalığı denilen iltihabi bağırsak hastalığının olduğu da tespit edilmiştir.
" } ] }