{ "title": "Makat Çatlağı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Makat-Catlagi-79.jpg", "date": "23.01.2024 06:42:35", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Makat çatlağı, makat bölgesi insanın en hassas bölgesi olarak tanımlayabiliriz. Makat hastalıkları muhtelif şekillerde görülebilir. Bunların biri de makat çatlağıdır. Makatın iç tarafından ortaya çıkan bir hastalık olmakla birlikte, ilk etapta bir çizgi şeklinde belirir. Daha sonra önemsenmediği için azar azar büyüyerek bir yırtık haline dönüşmektedir. Bundan dolayı buna da makat çatlağı deniliyor. Özellikle en fazla hissedildiği yer tuvalete çıkma zamanıdır. O esnada sanki makat bölgesini cam ile kesiyorlarmış gibi hissediliyor ve şiddetli bir ağrı meydana gelir. Bizim ülkemizde çok fazla görülmektedir. Bölgesel olarak özellikle doğu bölgelerinde ve muhafazakar olan kesimlerde utangaçlıktan dolayı doktora gitme eğiliminde değiller. Yani burada kişiler kendi ilkel çabalarıyla bu hastalığı tedavi etmek istemektedirler. Son vaziyet bundan ibaret olunca da maalesef bu sorun daha da belirgin şekilde hissedilir ve dayanılmaz bir hal almaktadır. Kabızlık durumlarının daha fazla görülmesi halinde makat çatlağını oluşturan etkenlerin başında gelebilir diyebiliriz. Makat yollarının zorlanmasına ve akabinde yırtılmasına da sebebiyet vermektedir.

Makatta çatlak oluşumun belirtileri ve anlaşılması

Öncelikli olarak makatta çatlak belirtisi makatta ağrı ile başlamaktadır. Büyük tuvalet sırasında yani dışkılama yapılırken ve biterken ağrıların belirli bir süre devam etmesi ve büyük tuvalet bittikten sonra görülen kanama, makat bölgesinde aşırı kaşıntı ve burnumuza gelen kötü kokular makat çatlağının ilk belirtileri olarak kabul edilmektedir. Makat çatlağı sorunun iç kısımdan olması nedeniyle anlaşılması mümkün değildir. Ama artan şikâyetler ve ağrılar, akla gelen ilk olarak makat çatlaklıklarıdır. Ayrıca işlerin yolunda gitmediği de anlaşılacaktır. Bu şikâyet türü hafif olarak geçse de aslında gene etkisini gösterecektir. Bununla sınırlı kalmayıp da kramp şeklinde de karşımıza çıkacaktır. Bazı kişilerde de gün boyunca görülebilir.

Makat çatlağı neden olur?

Makat bölgesi hassas olduğunu yukarıdaki yazımızda belirttik. Özellikle sert şeylere maruz kalması nedeniyle makat memesini ufaktan çizer ve ilerleyen zamanlarda da daha da büyür yırtık haline gelir. Çünkü sürekli dışkı olmasından dolayı bu aşamalı olarak devam etmektedir. Kabızlık bu makat çatlağının oluşmasında büyük bir etkendir. Bu hastalığın en büyük temel nedenlerden biri de kabızlık olarak kabul edilmektedir. Kabızlıktan ziyade makat çatlaklığına neden olan bir başka durum ise ishaldir. İshal anında oluşan sıvı şeklinde dışkı, ani şekilde çıkması durumunda, şiddetli basınç oluşturması, makatın dış kısımlarında çatlaklıklarını oluşturur. Bunların dışında kalan bağırsak iltihapları, makat bölgesinden yapılan cinsel ilişki makat bölgesinin zorlanmasına akabinde çatlakların oluşmasına neden olmaktadır.

Makat çatlağının tedavisi nasıl yapılır?

Makat çatlaklığının oluşmaması için gereken hassasiyet ve özeni elimizden geldiğince fazla göstermeliyiz. Yukarıdaki bölümde söylediğimiz gibi oluşma nedenlerine bakarsak kabızlıktan, ishalden, cinsel ilişkiden gibi nedenlerden meydana gelmektedir. Kabızlık önlenirse makat çatlağı büyük bir sorunu ortadan kaldırılacaktır. Yani kabız olmamaya dikkat edilirse başta bir makat çatlağı tedavisi görmektedir. O da yenilen besinler, tuvalet alışkanlığı gibi faktörler kabızlığa neden olur. Bunun oluşmaması için günde 2 litreden fazla su tüketmek, lifli yiyecekler, meyve ve sebze tüketmek gerekir. Ayrıca besinleri iyice çiğnemeden yutmak kabızlığın bir sebebi olduğu unutulmamalıdır. Aynı şekilde ishal içinde geçerlidir. Ani şekilde bağırsaklardan çıktığı zaman makat bölgesinde basınç oluşturur ve çatlaklıklara neden olur. İshal olmamaya dikkat edilmelidir. Erken dönemde yapılacak tedavi olumlu sonuçlar verecektir. İki haftalık bir süreçte Rektoderm ve nitro gliserinli kremle ile tedavisi süreci başlatılır. Bazen başarılı olan bu yöntem aynı zamanda cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın eski sağlığa kavuşmak mümkün hale gelir. Krem ile denendikten sonra olumlu sonuçlar vermezse artık kronik hal alır ve daha ciddi bir müdahaleye gereksim duyulacaktır. Örneğin ameliyat gibi. Yapılacak botoks ameliyatı kısa bir zamanda uygulanarak bitirilmektedir. Bu hastalık tedavi edilmesine rağmen görülme sıklığı yok ama kabızlık problemi var oldukça her zaman oluşacağının bilmekte fayda vardır.
" } ] }