{ "title": "Makat Çatlağı Ameliyatı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Makat-Catlagi-Ameliyati-39.jpg", "date": "19.01.2024 08:37:38", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Makat Çatlağı Ameliyatı, Makatta çatlak oluşması oldukça rahatsız edici bir sağlık problemidir. Makat çatlağı rahatsızlığı yaşan kişilerde; Anüs etrafında kızarıklıklar görülmektedir. Bununla birlikte makatta çatlak yani anal fissür rahatsızlığında kişinin anüs bölgesinde yanma, ağrı, akıntı, şişkinlik ve meme oluşumu gibi rahatsızlıklar ile ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlıklar zamanla kişinin boşaltım aşamasında ciddi ağrılarla karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Makat çatlağı ameliyatı çoğunlukla ilaç tedavilerinin başarısız olduğu durumlarda Uzman hekimlerce uygulanmaktadır. Makat çatlağı oluştuğunda boşaltım sırasında ciddi ağrıyla birlikte cam kesiği hissi anüs bölgesinde oluşmaktadır. Böyle bir rahatsızlık yaşayan kimse konuyu Uzman hekimlere bildirmemesi halinde hastalık ilerler. Zamanla ilaç tedavileriyle sağlık sorunları ortadan kalkacaktır. Ancak vaktinde teşhis edilmemesi durumunda artık oluşan meme oluşumu, her boşaltım sonrasında ciddi ağrılar oluşturur. Böylesi bir durumda makat çatlağı ameliyatına başvuruda bulunulur.

Makat Çatlağı Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır

Makat bölgesinde oluşan ağrı, akıntı, şişkinlik ve kanama ciddi oranda artması halinde konu Uzman hekime bildirilir. Şayet geç teşhis ve müdahale yapılması durumunda kişinin sağlığını korumak amacıyla makat çatlağı ameliyatı gerçekleştirilir. Makat çatlağı ameliyatları boğma sistemi, lazerle tedavi ve botoks tedavileriyle yok edilebilmektedir. Teknolojinin artık ilerlemesi ile boğma, yani meme ucunun kesilerek alınması ortadan kalkmıştır. Bunun yerine lazerle bölgesel olarak makat çatlağına sebep olan bölge lazer sistemi ile yakılır. Son zamanlarda uygulanan botoks sayesinde çatlağın altına botoks enjekte edilerek bölgesel ağrının önüne geçilir. Makat çatlağı ameliyatı en son yapılacak bir işlemdir. Şayet bir kimsede makat çatlağı rahatsızlığı oluşmuş ise öncelik ilaçla tedavidir. Ancak bu durum mümkün değilse Uzman hekimin alacağı karar doğrultusunda makat çatlağı ameliyatı yapılır. Makat çatlağı ameliyatını Uzman dahiliye doktorları tarafından yapılmaktadır.

Makat Çatlağı Ameliyatı Tedavi Yöntemi

Makat bölgesinde oluşan ağrılar dayanılmaz bir hal almış durumdaysa kişi Uzman doktora başvuruda bulunur. Şayet hastalık ilaç tedavileri ile düzelmeyecek düzeyde ise bu durumda cerrahın alacağı kararla hasta makat çatlağı ameliyatı geçirir. Yukarıda saymış olduğu birkaç türde makat çatlağı ameliyatı gerçekleştirilir. Teknolojinin ilerlemesinden dolayı Uzman hekimler çoğunlukla botoksla makat çatlağı ameliyatı gerçekleştirir. Çatlağın oluştuğu bölgenin alt kısmına botoks enjekte edilir. Bu enjekte edilen botoks maddesi sayesinde çatlağın bulunduğu bölge 2-3 aylık bir zaman aralığında hissizleşir. Böylelikle rahat boşaltım gerçekleşecektir ve makat çatlağının oluştuğu yaralı bölge kendiliğinde kapanacaktır. Zamanla kullanılacak ilaçlar sayesinde bölgenin eski haline gelerek kişideki problemlerin ortadan kalktığı gözlemlenmiştir.

Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Makat çatlağı ameliyatı olan bir kimse bundan sonraki 3-4 aylık süreçte yeme ve içmesine oldukça dikkat etmelidir. Vücudun kolaylıkla sindireceği besinler tüketilmesi makat çatlağının erkenden tedavi olmasında etkili olacaktır. Akabinde Uzman hekimin bildirmiş olduğu ilaç tedavileri uygulanarak bölgesel ağrıların son bulması sağlanır. Bu dönemde Uzman hekim birtakım yeme içme programları uygulayarak kişinin kısa süre içerisinde sağlığına kavuşması sağlanır. Hasta ameliyat sonrasında hemen ayağa kalka bilmektedir. Ancak mümkünse 3-7 günlük bir süreçte dinlenmesinde faydalar bulunmaktadır. Şayet ameliyat sonrasında beklenmeyen bir ağrı oluşması halinde konu Uzman hekime acilen bildirilmelidir.
" } ] }