{ "title": "Lateral Malleol Kırığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Lateral-Malleol-Kirigi-28.jpg", "date": "21.01.2024 10:02:18", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Lateral malleol kırığı, ayak bölgesinde oluşan kırılmadır. Bu kırılma bütün bedensel yükü taşıyan ayak bölgesinde oluştuğu için maalesef günlük hayatı olumsuz şekilde etkilemektedir. Ayak bileği kaval, fibula ve talus kemiklerinden meydana gelmektedir. Lateral malleol fibulanın son noktası olmaktadır. Burada meydana gelen kırık sonucunda şiddetli ağrı ve üzerine basamama meydana gelmektedir. Ayrıca çevre bağ dokularında da zedelenme meydana gelmektedir. Kırık oluştuğunda hemen fark edilmeyebilir.

Lateral malleol kırığı nedenler

Lateral malleol kırığının oluşmasında birçok etken rol oynayabilmektedir. Özellikle yaşlılarda kemik erimesine takip eden süreçte kemiklerin zayıflaması sonucu ani kırılmalar meydana gelebilmektedir. Lateral malleol kemiğinin bulunduğu bölge yükün fazla olduğu bir kısım olduğu için baskı sonucu kırılma daha fazla olmaktadır. Spor yapanlarda aniden hareket etme ya da şiddetli bir burkulma sonrasında lateral malleol kırığı meydana gelebilmektedir. Ayrıca trafik kazaları, yüksek bir yerden düşme vb. Durumlarda da lateral malleol risk altında kalabilmektedir. Burada önemli olan teşhis doğru konması ve müdahalenin erken yapılabilmesidir. Çünkü travma sonucunda bölge dokularda da baskı ve zedelenme meydana gelmesi kaçınılmaz olmaktadır.

Lateral malleol kırığı tedavi nasıl yapılır?

Lateral malleol kırığı tedavisinde ilk etap doktor kazanın öyküsünü dinlemek isteyebilecektir. Bu anlatım sonucunda oluşan fikirler elle muayene yapılacak ve görüntüleme yöntemleri ile kırığın oluştuğu bölge ve çevre dokularda meydana gelen hasar görülecektir. Kaza sonucunda bölgede hızla şişme ya da morarma meydana gelebilmektedir. Bunlarda doktor için ön bulgular olmaktadır. Kırığın tedavisin ortala 6 hafta kadar sürmektedir. Bu tabi ki kırığın şiddetine göre uzar veya kısalabilir. Alçıya alınan ayak kaynama meydana gelse dahi üzerine baskı olmaması için bir süre daha değnek ile gezmeyi gerektirebilmektedir. Doktor tedavi sürecinde ara röntgenler isteyebilecektir. Lateral malleol kırığı hassas bir bölgede olduğu için sporcuların daha uzun bir geri dönüş süreci olabilmektedir. Parçalı kırıklar var ise cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Bu şekilde çevre kas dokularda meydana gelebilecek kopma varsa tedavi edilebilmektedir. Yaşlılarda da kırılmaların tedavi için cerrahi müdahaleye gidilebilmektedir. Bu kırılma gelişim çağının tamamlamamış olan çocuklarda meydana gelmiş ise şekil bozukluğu olmaması için daha uzun bir takip süreci gerektirmektedir.
" } ] }