{ "title": "Köpeklerde Kalça Çıkığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Kopeklerde-Kalca-Cikigi-11.jpg", "date": "20.01.2024 12:31:18", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Köpeklerde kalça çıkığı, birçok cinse sahip hayvanlardan olan köpeklerin genetik olarak kalça ekleminde gevşek ve uyumsuz bir durum söz konusudur. Bu rahatsızlık biomekanik bozulma sonucunda ortaya çıkarak eklem yapısındaki kemiğin baş kısmı eklem çukuruna tam anlamıyla uyum sağlayamayıp her daim sallantılı bir yer inşa eder. Hal böyle olunca köpeklerde kalça çıkığı deformasyona uğrayarak hareket etmede kısıtlılık, topallama, zıplama hususunda isteksizlik, kemikte kireçlenme ve bununla birlikte ağrı hissi meydana gelir. Diğer yandan yürüme esnasında eklem kemiklerinin birbirine sürtünmesiyle seslerin oluşması, art bacak kasları kapsamında zayıflama ve ağırlığın ön bacaklara yüklenmesiyle bu kısımda büyüme, ağır kemik yapısı ve zorluk çekme meydana gelir. Bahse konu olan bu hastalık tüm köpeklerde görülmekle birlikte genel anlamda birtakım ırklarda daha yaygın bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunlar: Alman Çoban Köpeği, Kangal, Saint Bernard, Labrador, Golden Retriever gibi ırklara mensup iri yapılı köpek türlerinde yoğun olarak görülmektedir. Sınırsız bir şekilde beslenen ve yetişkin olan köpeklerde kalça çıkığı daha çok oluşmaktadır.

Köpeklerde kalça çıkığı sebepleri nelerdir?

Kalıtsal bir rahatsızlık olan köpeklerde kalça çıkığı genetik özelliğin dışında birçok nedenlerden de kaynaklanmaktadır. Aşırı derecede fiziksel etkinliklerin yapılması, yoğun miktarda beslenme, vitamin eksikliği, hormon salınımının yüksek olarak salgılanması, kas kütlelerinin zayıf olması, yavru iken aşırı bir şekilde kalsiyum yüklenmesi, eklem bağlarının gevşekliği ve kalça kemiğindeki çukur alanın geniş ve yüzeysel nitelikte olmasıdır. Özellikle köpeklerin sürekli hareket halinde kalması köpeklerde kalça çıkığı sebepleri arasında yer alan önemli etkenlerdendir.

Köpeklerde kalça çıkığı tedavisi nasıl yapılır?

Veteriner hekim tarafından muayene ile teşhis konulan köpeklerde kalça çıkığı tedavisi hayvanın yaşı, cinsiyeti, kalça eklem hasarı gibi hususların değerlendirilip röntgen çekildikten sonraki sonucun belirlenmesiyle başlar. Eğer ki kalça çıkığına sebep olan kemik aşırı bir şekilde deforme olmuşsa ameliyat olumlu yönde cevap vermeyebilir. Öte yandan cerrahi müdahale kapsamında vida ve özel plaklar aracılığıyla köpeklerde kalça çıkığı tedavisi mümkündür.
" } ] }