{ "title": "Kol Kırığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Kol-Kirigi-62.jpg", "date": "19.01.2024 03:13:53", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Kol Kırığı, Vücutta bulunan kemikler sert ve esnemeyen bir özelliğe sahiptir. Aşırı bir baskı ve şiddetli bir düşme halinde bu kırıklar oluşabilmektedir. Kemikler kaslar gibi esneme ve hareket kabiliyetine sahip değildir. Bu nedenle uygulanacak fazla bir kuvvet karşısında çatlama ve kırılma gibi problemler ile karşı karşıya kalırlar. Kırıklar sonrasında insanda çok ciddi ağrılar oluşmaktadır. Ülkemizde en çok karşılaşılan kırık türleri arasında kol kırığı yer almaktadır. Top oynarken veya bir yerden düşme esnasında alınan ser bir darbe veya ters hareketten dolayı kol kırıkları oluşabilir. Kol kemiği omuz ile dirsek arasında kalan kesimdir. Kol üzerinde 3 adet kemik bulunmaktadır. Bu kemiklerden biri omuzdan dirseğe kadar uzanan kol kemiği olup, diğer iki kemik ise bileğe kadar hareket kabiliyeti sağlayan 2 adet kemiktir. Alınacak darbelerin etkisi ile eğrilme ve kırılmalar oluşarak kişinin ciddi ağrılar yaşamasına neden olur.

Kol Kırığı Nasıl Tespit Edilir?

Kol kırığı oluşması halinde bölgesel olarak ciddi ağrıları oluşur. Bariz bir şekil bozukluğu görülmekle birlikte çekilecek röntgenler sayesinde kol kırığı tespit edilir. Uzman ortopedi doktorlarının yapacağı tetkiklerin sonrasında kişinin kol bölgesinde çatlak mı? Yoksa kırığa mı maruz kaldığı tespit edilerek tedavi yöntemleri belirlenir.

Kol Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bir düşme veya yaralanma sonrasında oluşan kol kırığı Uzman hekimin tetkiki ile incelenir. Akabinde kırığın tam yerinin tespiti maçıyla röntgen filimi çekilerek kırığın boyutu belirlenir. Şayet kaslar üzerinde herhangi bir yırtılma söz konusu değilse kemikler uç uça getirilerek sabitlenerek kaynama sağlanır. Akabinde ise kolun sabit ve hareketsiz kalması amacıyla alçıya alınır. Alçıya alınan kol sayesinde kırık kol kaynaması daha kolay olacaktır. Bundan sonra belli aralıklarla kırığın iyileşme durumunu gözlemlemek amacıyla belli aralıklar ile röntgenler çekilir. Böylelikle kayma veya kemiklerin kaynamama durumu söz konusu ise Uzman hekim duruma müdahale eder. Şayet kayma veya kemik kırığı üst üste gelmemiş ise cerrahi müdahale yapılarak kemiklerin düzgün bir şekilde uç uça gelmesi sağlanır.

Kol Kırığı Nasıl İyileşir?

Kol kırığı yapılacak tedavilerin ardından 1-2 aylık gibi bir süre içerisinde düzelmektedir. Ancak kimi kol kırıkları ciddi durum arz etmesinden dolayı 6-7 ay gibi bir süre tedavi süreci devam etmektedir. Kol kırıklarında tedavi sürecini çoğunlukla hastanın yaşı belirler. Yaşlılarda kırıklar geç iyileşirken çocuklarda kol kırığı daha çabuk iyileşmektedir. Kol kırığı yaşayan kişilerin kırık uçlarının tez kaynaması amacıyla kemik suyu, maydanoz, süt, kırmızı et ve yumurta gibi protein ve demir içerikli besinler tüketmesinde faydalar bulunmaktadır. Bununla birlikte düzenli olarak doktor kontrolüne başvuruda bulunmalı ve Uzman hekimin bildirdiği ilaç tedavilerine harfiyen uyulmalıdır. Şayet beklenmeyen bir durum gözlemlenmesi halinde Uzman hekim bilgilendirilmelidir.
" } ] }