{ "title": "Koksiks Kırığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Koksiks-Kirigi-15.jpg", "date": "20.01.2024 09:39:49", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Koksiks Kırığı, 3 küçük ve ince kemikten oluşan kuyruk sokumu kemiği tıp dilinde koksiks olarak adlandırılır. Birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilecek koksiks kırığı bayanlarda erkeklere oranla daha yaygın olarak ortaya çıkar. Bunun nedeni kadınların kalça yapısının erkeklere göre biraz daha yan kısımlarda olmasından dolayı koksiks kemiğinin kırılmaya daha elverişli olmasıdır. Koksiks kırığı, kişide oluşacak belirtilerin oldukça rahatsızlık vermesi bakımından kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir.

Koksiks kırığı neden olur?

Genellikle düşme veya çarpma gibi ani gelişen travmalar ve kişinin istem dışı yapacağı bazı hareketler nedeniyle ortaya çıkan koksiks kırığı, kişinin kalça üzerine düşmesi veya bu bölgeye aşırı bir darbe alması sonucu görülebilir. Bununla beraber doğuştan olabilecek koksiks kırığı doğum anında bebeğin doğum kanalından geçtiği sırada da oluşabileceği gibi, osteoporoz, konjenital gibi bazı kemik hastalıkları, kas kütlesinin azalması, kayak ve buz pateni gibi birtakım sporların yapılması, yaşlılık, vücudun D vitamini ve kalsiyum açısından yetersiz kalması gibi dengesiz beslenme ve koksiks kemiğine uygulanacak şiddet gibi nedenlerde koksiks kırığı nedenleri arasında sayılabilir.

Koksiks kırığı belirtileri nelerdir?

Koksiks kırığı durumunda ortaya çıkacak ilk belirti şiddetli ağrılardır. Bu durumdan kaynaklanan ağrılar bağırsak hareketleri esnasında ya da sürekli aynı pozisyonda oturulması durumlarda daha da şiddetlenerek kişiyi oldukça rahatsız eder. Aynı zamanda kişi yürümekte ve adım atmakta oldukça zorluk çeker. Bazı kişilerde ise koksiks kırığında mide bulantısı, ishal, uyurken hissedilen şiddetli ağrılarla beraber sırt ve bel bölgesine sancı şeklinde ağrılar, vücudun bazı kısımlarında hareket kısıtlılığı gibi belirtiler görülebilir.

Koksiks kırığı tanısı nasıl konulur?

Koksiks kırığında erken tanı tedavinin süreci bakımından oldukça önemlidir. Bu sağlık probleminin tanısı doktorun hastaya soracağı şikâyetler, direkt grafikler ve bazı durumlarda ise MR ve sintigrafi tetkiklerinin beraber izlenmesi ile konulur.

Koksiks kırığı tedavisi nasıl yapılır?

Koksiks kırığı zaman geçmeden mutlaka bir Uzman tarafından tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Oturup kalkmayı ve yürümeyi işkence haline getiren koksiks kırığı tedavisinde genellikle hastaya 3 hafta yatak istirahati önerilir. Bununla beraber hastaya uzun bir süre boyunca ortası delik simidi andıran medikallerden temin edebileceği bir minder üzerine oturması tavsiye edilir. Koksiks kırığında çoğunlukla enfeksiyon meydana gelir ve bu durumda diğer dokularında zarar görmesine neden olur. Koksiks kırığının alçıya alınma ihtimali olmadığı için kendi kendine iyileşmesi beklenen bir durumdur. İyileşmenin sağlanabilmesi için kırık yerin sabit olması ve alınacak darbelere karşı korunması oldukça önem taşır.

Koksiks kırığı durumunda bazı nedenlerden dolayı ameliyatta gerekli olabilir. Nadir durumlarda ortaya çıkacak koksiks kemiğinin kırılmasından dolayı içeride parça kalmasında kişiye cerrahi yöntem uygulanabilir. Koksiks kırığının iyileşme süresi ise kırık kemiğin sayısına, hastanın yaşına, kırılma şekline, kırık sonrası hastanın bakımına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
" } ] }