{ "title": "Kırık Kuyruk", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Kirik-Kuyruk-72.jpg", "date": "19.01.2024 04:15:02", "author": "Gülcan Taşar", "article": [ { "article": "Kuyruk Kırığı; çarpma, düşme, hassas kemiklere sahip insanlarda ani ve sert hareketlerle meydana gelen çok şiddetli ağrısı olan bir rahatsızlıktır. Kuyruk sokumu üç küçük ve üç ince kemikten oluşmaktadır. Omurgaların hemen bitiminde kalçanın hemen üstündeki kemiklerdir. Oldukça hassas bir bölgedir. Kuyruk kırığı daha çok masa başı işlerde çalışan insanlarda, bayanlarda özellikle de doğum sonrasında, ağır yük kaldırmada ve zorlu antrenmanlar sonucunda görülen bir rahatsızlıktır. Kuyruk kırığı kategoriye ayrılmaksızın her yaş insanda görülebilecek bir durumdur ancak istatistiğine bakacak olursak kadınlarda erkeklere göre beş kat daha fazla görülür. Bunun nedeni kadınların kuyruk kemiğinin daha korunaksız ve daha hassas olmasıdır.

Genellikle kalça üzerine düşme ya da darbe alma sonucu kuyruk kırığı oluşur. Bunun sonucunda kalça üzerine oturamama, tuvalet ihtiyacını karşılarken aşırı zorlanma, sırt üstü uzanamamak, yürürken kasılma, koşamamak, yer yer mide bulantısı ve ishal yaşamak gibi sorunlar görülebilir.

Kuyruk Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kuyruk kırığı tedavisinde öncelikle hastanın belli başlı tedbirler alması gerekir. Bu süreçte hastanın klozet tuvalet kullanması, bisiklet sürmemesi, sert zemine oturmaması ancak oturma simidi kullanması tavsiye edilir. İkinci aşama olarak hastanın mutlaka doktora başvurması gerekir. Gerekli görülürse eğer manuel halk dilinde (Elle tedavi) yöntemi uygulanır. Bu yöntemle ağrıyan bölgeye bazı uygulamalar yapılır, elle doğru yere ulaşıp kırık onarılmaya çalışılır. Ancak çok hassas bir bölge olması ve hastada kalıcı hasarlar bırakmaması için alanında oldukça Uzman doktorlara başvurulması gerekir. Üçüncü aşama olarak ameliyat yöntemi kullanılır ancak bu yöntem son olarak başvurulan bir yöntemdir. Kırıklar kimi insanlarda kendiliğinden de iyileşebilir. Kuyruk kırığında hastanın kırık çıkıkçılara gitmemesi mutlaka Uzman yerlerde tedavi görmesi gerekir.

Kuyruk Kırığı İyileşme Süreci

Kuyruk kırığını kendiliğinden iyileşebileceği gibi kimi insanlarda uzun süreçler doğurabilir. Bu süreçte hastanın dengeli beslenmesinin yanı sıra spor yapması veya doktor denetimi altında fizik tedavi yöntemine başvurması gerekir. Ağrıyan bölgeyi zorlamamak gerekir. Hasta yaşı bakımından genç ise yaşlı insanlara göre daha erken atlatabilir. Kuyruk kemiği kırık sayısı az ise tedavi süreci daha kısa sürer ancak kırık sayısı fazla ise süreç daha fazla uzayabilir.
" } ] }