{ "title": "Kırık Kemik", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Kirik-Kemik-84.jpg", "date": "20.01.2024 16:24:09", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Kırık Kemik; İnsanlar yaşamlarını sürdürürken iskelet yapısının korunması gerekmektedir. Şayet iskelet yapısının bir yaralanmadan dolayı bozulması kişinin sağlıklı yaşamın elinden gitmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle insanlar sağlıklı beslenerek ve dış etkenlerden korunarak yaşamlarını daha iyi bir şekilde yürütürler. İnsanlar yaşamlarını idame ederken beklenmedik bir hareket, kasılma, kaza, yaralanma ve düşme gibi etkenlerden dolayı kemiklerin kırılmasına neden olabilmektedir. Kırık kemik durumu vücudun baş, gövde, kol, bacak, ayak ve diğer uzuvlarında oluşabilmektedir. Kemiklerimiz yaradılış gereğince dış etkenlerden korunmayı sağlamaktadır. Vücudumuzda bulunan kaslar esneme ve gevşeme özelliğine sahiptir. Ancak kemikler alacağı bir darbeden dolayı kırılabilir. Kırık oluşumu kişinin ciddi anlamda ağrılar yaşamasına neden olur. Şayet bir kimsede kırık kemik bulunması kişinin ihtiyaçlarını karşılamasını engellemektedir.

Kırık Kemik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bir kimse yaşamış olduğu bir kaza veya ani bir hareketten dolayı kemik yapısının bozulması oluşabilir. Böylesi bir durum oldukça tehlike arz edebilmektedir. Bu durum kişinin yaşamsal fonksiyonlarının olumsuz olarak etkilenmesine neden olur. Başa gelmiş bir kaza sonrasında kırık kemik oluşmuş ise kırığın hangi uzuv ve bölgede olduğu tespit edilir. Kırık tespit edildikten sonra bu defa uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir. Kırık kemiklerin 3 farklı türü bulunmakta olmakla birlikte kırık türlerini şöyle sıralanır; Kapalı Kırık, Açık uçlu kırık ve Parçalı kırık şeklinde ortaya çıkmaktadır. Uzman doktorlar kırık durumunda bu kırık türlerini göz önünde bulundurur. Şayet bir kişinin kol veya bacağı kırılmış ise bu durumda Uzman hekim bölgesel kırığın yerini tespit eder. Kırığın yaratmış olduğu etkiler incelenir. Kırık kemik etkisi ile şişme, morarma ve ağrılar gözlemlenir. Kırığın yerini tam olarak bulabilmek amacıyla bu defa röntgen ve tomografi çekilir. Bu röntgenler sayesinde kırığın parçalı olup olmadığı ve kırık uçların hangi bölgede olduğu tespit edilerek tedavi süreci başlatılır.

Kırık Kemik Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler

Uzman ortopedi doktoru kırığın yerini belirledikten sonra kırık uçlarının tekrar kaynaması amacıyla kırık uçları bir araya getirir. Kırık kemik yerinde oynamaması amacıyla atel ve alçılama sistemi ile sabitleme sağlanır. Akabinde bölgede kemik hareketini engellemek amacıyla bilek ve dirsek bölgesine kadar alçılama yapılarak kemik hareketini minimal hale getirilir. Bundan sonra belli aralıklar ile röntgen çekilerek hastalığın safhası ve kırık kemik durumu gözlemlenir. Bir hafta sonra çekilecek olan röntgen yardımı ile kırığın kaynayıp kaynamadığı gözlemlenir. Kimi kemik kırıkları tedavi edilmek amacıyla cerrahi müdahaleler ile platin takılma durumu da söz konusu olabilir. Bu nedenle uygulanacak tedavi yöntemini Uzman ortopedi doktoru belirler. Bundan sonra kırık kemik tedavisi amacıyla kemik suyu, et, yumurta ve balık gibi besinler tüketilerek kırık kemik rahatsızlığının tez vakitte geçmesi sağlanır. Bu dönemde Uzman hekime başvuruda bulunulmalı ve beklenmeyen durumda Uzman ortopedi doktoruna acilen bilgi verilmelidir.
" } ] }