{ "title": "Kırık Diş Çekimi", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Kirik-Dis-Cekimi-17.jpg", "date": "18.01.2024 23:33:48", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kırık diş çekimi, insanlarda biraz zorlayıcı bir operasyon olabilmektedir. Özellikle aşırı çürümüş ve birden fazla kez kırılmış olan dişler, çekim sırasında çok ciddi acılar verebilmektedir. Kırık diş çekimi yapılmadan önce tabi ki bölgede lokal anestezi uygulamaları yapılmaktadır. Bu bölgede yapılan lokal anestezi, yaklaşık 15 dk kadar sonra etkilerini göstererek bölgede uyuşukluğun oluşmasına ve hissizliğe neden olacaktır. Bu hissizliğin başlaması ile kırık diş çekimi operasyonuna geçilebilmektedir. Bu işlemin süresi kişiden kişiye ve kırıktan kırığa değişebilmektedir. Öyle ki bir çocukta bu durum meydana gelmişse işlem çok daha uzun sürebilir. Bu nedenle kırık diş çekiminin sabit bir süresi olduğu söylenemez. Genel bir ortalama ile 15-20 dakika kadar bir süre kırık diş çekimi için gerekli olabilir. Damak içerisinde kırılmış olan dişlerin alınması için bazen damağın bir kısmının kesilmesi gerekebilir. Bu kesme sırasında ciddi bir kanama söz konusu olacaktır. Bunun için tabii ki tıbbi araç gereçler problem oluşumunu azaltmaktadır.

Kırık diş çekimi neden zordur?

Kırık diş çekimi hem hasta için hem de doktor için oldukça zor bir işlemdir. Öyle ki damak üzerindeki kısmın kırılması ve kırığın damak içerisinde kalması durumunda zorlu operasyon geçirilebilir. Her ne kadar lokal anestezi yapılsa da kırık diş çekimlerinin birçoğunda ciddi ağrılar hissedilebilir. Bu ağrıların nedeni ise tabi ki damağın az da olsa ayrılması gerektiğidir. Bu işlem hastaya acı olarak zorluk yaşatmaktadır. İşlemin doktora olan zorluğu ise tabi ki aşırı dikkat ve özen gerektirmesidir. Özellikle kırık diş ağzın arka kısımlarında bulunan ya da üst kısımlarında bulunan dişlerde meydana gelmişse bu durum cerrahı çok daha fazla zorlayacaktır.

Kırık diş çekimi nasıl yapılır?

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi bölgede ilk olarak lokal anestezi yapılmalıdır. Bu anesteziler damağın çeşitli yerlerine yapılan küçük iğnelerle yapılmaktadır. Yapılan anestezi sorasında belli bir süre sonra bölgede ciddi bir uyuşma söz konusu olacaktır. Eğer uyuşma tam olarak sağlanamazsa tekrar anestezi uygulaması doktor tarafından yapılabilir. Daha sonra kırık diş çekimi yapılabilmesi için tabi ki iltihap sorununun var olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer herhangi bir iltihap yoksa kesinlikle kırık diş çekimi yapılır. Bu diş çekimi için çeşitli tıbbi aletler kullanılmaktadır. Bu aletler yardımı ile öncelikle dişin dışarıda kalan kısmından doktorunuz tutarak dişi çekmeye çalışacaktır. Birçok zaman aşırı çürük olan dişlerde dışarıda kalan kısım da kırılmaktadır. Eğer kırılmazsa ve kök çıkarabilirse işlem çok basit bir şekilde tamamlanmış olacaktır. Ancak dışarıda kalan kısım kırılırsa bu durumda doktorunuz damağınızı biraz açmak durumunda kalacaktır. Damak kısmınız yavaş yavaş açılarak kök kısmı çekilmeye çalışılacaktır. Tabi ki bu sırada kanamalar meydana gelebilmektedir. Bunun için doktorunuz bölgeye sık sık pamuk basarak kanamayı azaltacaktır.

Ameliyat sonrası
" } ] }