{ "title": "Kırık Çıkık ve Burkulmalarda İlk Yardım", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Kirik-Cikik-Ve-Burkulmalarda-Ilk-Yardim-59.jpg", "date": "21.01.2024 11:49:20", "author": "Uğur Şamiloğlu", "article": [ { "article": "Kırık çıkık ve burkulmalarda ilk yardım: Kırıklar, kemik bütünlüğünün bozulmasıyla ortaya çıkan ciddi bir sorundur. Kırıklar darbeye bağlı olarak veya bazı bireylerde yaşlılığa bağlı olarak kendiliğinden kırılabilmektedir. Burkulmalar ise Eklem yüzeylerinin bir anda birbirleri ile ayrılmasıyla ortaya çıkan bir sorundur. Burkulmalar bireyin kemiklerinin zorlaması sonucu ortaya çıkar. Çıkıklarsa eklem yüzeylerinin birbirlerinden kronik olarak ayrılmasıdır ki bu durum birdenbire veya kendiliğinden normal durumuna dönemez.

Kırık çıkık ve burkulmalarda ilk yardım: bu tür durumlarda öncelikli olarak hastaya yaklaşmadan önce olay yeri ve kendi can güvenliğimizden emin olmamız gerekmektedir. Olay yeri veya kendi can güvenliğimiz olumsuzsa şayet kolluk kuvvetlerini bekleyerek hastanın sıcak alandan soğuk alana gelmesini beklememiz en doğrusu olacaktır. Daha sonra hastanın ilk olarak bilincini, solunumunu ve dolaşım kontrolünü yapmamız gerekmektedir. Hayatı tehdit eden bir yaralanma varsa kırık ve çıkıktan gayrı hayatta kalabilmesi için öncelikli olarak onlara müdahale etmemiz gerekmektedir. Hastayı kısaca gözlemleyip daha sonra kırık ve çıkığa müdahale etmemiz esnasında hastayı kesinlikle hızlı ve ani hareketlerden kaçınılması aksi durumunda daha kötü sonuçlar ortaya çıkacağı hususunda uyarılması gerekmektedir.

Hastanın kırığının açık mı yoksa kapalı uçlu diye gözlemlenir ve kanaması olan yaraya bası yapılarak kanaması durdurulurken aynı zamanda hastayı sabitleme ve hareket ettirmemek için atelleme işlemi yapılır ki bunun için şehir merkezlerinde iseniz 112 acil sağlık hizmetlerini lakin ambulansın varış süresi uzun ve sizden uzaksa sopayla ve sargı beziyle sarılarak hareket etmesi önlenir. Bu esnada hastanın ellerinde veya kolunda oluşan bir kırık varsa sargı beziyle sararken parmak uçlarının görünür olduğundan emin olmamız gereklidir. Çünkü bu onun ten rengini veya morarıp morarmadığını anlamamızın tek yoludur. Hastanın kırığının bulunduğu bölgede süs veya takı eşyası varsa şayet bu hastayı hareket ettirmeden çıkarılır. Hasta veya yaralının kırık veya çıkığı açık yara şeklinde ise öncelikle yara temizliği temiz bir bezle kapatılmalı ve bası yapılmalıdır. Burkulmalarda ise şişliği azaltmak adına bölge kalp seviyesinden yukarıya doğru kaldırılır. Öncelik olarak soğuk uygulama yapılır ve hasta hareket ettirilmez.
" } ] }