{ "title": "Kırık Çeşitleri", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Kirik-Cesitleri-99.jpg", "date": "19.01.2024 05:08:30", "author": "Uğur Şamiloğlu", "article": [ { "article": "Kırık çeşitleri; Öncelikle kırık, vücudun kemik bütünlüğünün bozulmasına denir. Kırıklar dışarıdan herhangi bir darbe sonucu veya belli bir yaştan sonra kendi kendine de oluşabilmektedir. Diğer bir adı fraktür olan kırıklar ortopedi dalında en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer almaktadır. Kemik kırıklarının oluşmasında temel olarak iki farklı önemli faktör bulunmaktadır, bunlar; Darbenin yanı basıncın kemiğe iletmiş olduğu etki ve kemiğin sağlamlığı. Kemiğe uygulanan bu basınçlar kendi içerisinde yüksek basınç yanı çarpma veya düşmeye bağlı ya da kronik basınç yani stres kırıkları olarak iki başlık altında toplanmaktadır. Yüzde ve kafatasında oluşan kırıklar haricindeki diğer bütün vücut yaralanmaları ortopedik cerrahinin uzmanlık alanıdır. Kemik uçlarındaki kırılmalar en sık karşılaşılan kırık çeşididir.

Kırık iki çeşittir
Kapalı kırık; kemik bütünlüğünün bozulduğu ancak onu saran derinin sağlam olduğu kırık çeşididir.

Açık kırık; Deri bütünlüğü bozulmuştur ve bu açıklıktan kemik uçları dışarı çıkabilir. Beraberinde bu çıkıktan kanama ve enfeksiyon tehlikesi ortaya çıkmaktadır. Bunu bası ile durdurmak mümkün olacaktır. Kırığın belirtileri olarak hastanın hareketleri sonucu ağrılarının artması, deforme olması ve his kaybı, ödem ve kanama nedeniyle momarla kırığın belirtilerindendir ve acil müdehalelerde palpasyon (Elle muayene) yapılarak kırığın yeri tespit edilmelidir. Kırığın birey açısından damar, sinir, kaslarda yaralanma ve sıkışma görülmektedir. Genel travma mevcut ise hastada kırıklara bağlı olarak gelişen bir şok ortaya çıkabilmektedir.

Kırık tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle kırığın sağlam bir şekilde iyileşebilmesi için kırığın birbirlerine doğru ve düzgün bir şekilde kaynayarak hastanın iyi bir beslenme sonrası dinlenmesi onun öncelikli tedavisidir. Bu durumda en sık karşılaşılan sorunlardan biri ise hastaların kırık uçlarının düzgün kaynayamaması veya hiç kaynamamasıdır. Böyle durumlarda cerrahi bir operasyon gereklidir. Bazı kemik ve eklem yapıları birbirinden çok oynak oldukları için kemiği iyileştirmek yerine kemikte meydana gelen hasarlı parçayı komple değiştirmek daha etkili olacaktır. Bu durum genellikle yaşlılardaki kalça kırıklarında meydana gelmektedir.
" } ] }