{ "title": "Kırık Bacak Ameliyatı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Kirik-Bacak-Ameliyati-33.jpg", "date": "21.01.2024 17:29:02", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Kırık Bacak Ameliyatı, Kemik yapısı kas yapısından oldukça farklı özelliklere sahiptir. Kemikler esnek özelliğe sahip olmadığından dolayı baskı altında kırılabilirler. Kemik kırıkları çoğunlukla kaza, ani hareket, yaralanma ve alınan darbe sonrasında kırılabilirler. Hareketimizi sağlayan bacaklarımız spor yaparken veya alınacak bir darbe sonrasında kırılabilir. Alınan darbenin büyüklüğünden dolayı kırık bacak ameliyatı yapılabilir. Kırık bacak ameliyatı parçalı kırıklar oluşması halinde veya açık kırık oluşması durumunda yapılmaktadır. Kırık bacak ameliyatında cerrah kırılan kemikleri tekrardan kırık yerlerinden platin ve vidalama yöntemi ile tutturarak kişinin sağlığına kavuşmasına sağlamaktadır.

Kırık Bacak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çok ciddi bir kaza sonrasında kişinin bacaklarında kırık oluşabilir. Böylesi bir durumda cerrah kırığın büyüklüğünü ve boyutunu tam anlamıyla öğrenmek amacıyla tetkik ve teşhisler yapar. Bu teşhisler sırasında bacakta görülen şişlik, morartı ve ağrı göz önünde bulundurur. Cerrah kemiğin nereden ve kaç kırıktan ibaret olduğunu anlamak amacıyla röntgen ve tomografi çektirir. Bu kırıklar ileri düzeyde ise bu defa cerrah açık veya kapalı ameliyatı tercih edebilir. Uzman ortopedi uzmanı şayet ameliyata karar vermiş ise kırık üzerinde yapılacak işlemler belirlenir. Şayet kırık normal düzeyde ise kırık yerine oturtularak düzelmesi için alçıya alınır. Ancak kırık bacak ameliyatı gerektiren durum ciddi bir hal almış ise; açık olarak yapılacak ameliyatta, kırık kemiklerin birbirini tutması ve kaynaması için platin ve vidalama sistemi ile kemikler birbiriyle tutturularak deri dokusu kapatılır. Akabinde kırık kemiklerin kaymasını engellemek amacıyla atel ve alçı ile bacak bölgesi kapatılır. Bacak kemiklerinin hareketini engellemek amacıyla ayak bileğinden diz kapağına kadar olan bölgenin tamamı hareketsiz kalması için alçı ile sabitlenir.

Kırık Bacak Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Ameliyat sonrasına Uzman ortopedi uzmanı kemiklerin kaynamasını takip etmek amacıyla ara ara röntgen çekecektir. Bu arada kemiklerin birbiriyle tez vakitte kaynaması amacıyla ilaç tedavileri uygulanır. Bununla birlikte içinde demir ve magnezyum içeren besinlerin tüketilmesi halinde kişinin daha çabuk ayağa kalkması sağlanır. Kırık bacak ameliyatı yapılan kişi gözlem altında tutulur. 1-2 ay hasta koltuk değnekleri ile yaşamını devam ettirir. Akabinde alçılar ayaktan çıkartılarak kişi yaşamına kaldığı yerden devam eder. Kırık bacak ameliyatı sonrasında beklenmeyen bir durum veya ciddi ağrılar oluşması durumunda konu Uzman hekime bildirilmelidir.
" } ] }