{ "title": "Kırık Ayak", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Kirik-Ayak-23.jpeg", "date": "20.01.2024 10:11:36", "author": "seda ayyildiz", "article": [ { "article": "Kırık Ayak, ayak bileği eklemini oluşturan 3 kemikten birinin kırılması ile ortaya çıkan durumdur. Ayak bileği incinmesi mutlaka doktor tarafından gözlemlenmesi gereken bir durumdur çünkü şiddetli ayak burkulması ayak kırığını gizleyebilir. Kırık ayak düşme ya da kaza gibi durumlar sonucu olabilir. Kırık ağrı, şişme gibi belirtiler verebilir. Ayak kırığı ile kimi zaman ayak bağlarında da yaralanma meydana gelebilir.

Kırık Ayak Belirtileri Nelerdir?

Kişi ayağının kırıldığını bazen anlamayabilir, şiddetli ayak bileği burkulması ayağın kırılmasını gizleyebilir. Ayak kırığının belirgin belirtileri şöyle sıralanabilir:
Ayak burkulması yaşayan kişiler de bu belirtileri yaşadığından, ayağın kırılıp kırılmadığını anlamak için mutlaka doktora danışmalıdırlar.

Kırık Ayak Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor tarafından muayene edilen kırık ayakta kesin teşhis konulabilmesi ve hatta kırığın tam bölgesini saptayabilmek için röntgen çekilmesi gerekir. Bazı durumlarda doktor tarafından tomografi veya sintigrafik görüntüleme yani kemik taraması istenilebilir.

Kırık Ayak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kırık ayak tedavisi için kırığın türü önemlidir. Eğer eklem ölümü veya ligament hasarı yoksa kırık ayak alçı ile tedavi edilebilir. Bu durumlarda kırık ayak iyileşmesi 6 hafta sürer ve ilk başta uzun bacak alçısı daha sonra kısa bacak alçısı uygulanabilir. Doktor tarafından iyileşme boyunca tekrar röntgen istenerek iyileşme aşaması takip edilebilir. Kimi doktor ek röntgene ihtiyaç duymaz. Kırık ayak ile bağlar yırtılmış ise kırık parçalar eklemleri rahatsız edecek şekilde ise ameliyat gerekebilir. Bu ameliyatla vida, teller, plak ya da metal kullanılabilir. Bu süreçte ayağın üstüne yük binmemesi gerekir. Kırık ayak tedavisi bittikten sonra bile kişi bir süre ayağının üstüne basmamalı ve dikkatli olmalıdır.
" } ] }