{ "title": "Kaval Kemiği Kırığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Kaval-Kemigi-Kirigi-96.jpg", "date": "21.01.2024 22:16:06", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Kaval Kemiği Kırığı; Kaval kemiği insanların ayak da durmasını sağlayan yegâne iskelet yapısından biridir. Bir insanda sağ ve sol ayaklarında toplamda iki adet kaval kemiği bulunmaktadır. Kaval kemiği vücutta en uzun kemik yapısına sahiptir. Kaval kemiği kırığı çoğunlukla; Çarpma, düşme, kaza geçirme ve darbe alınması sonrasında kırılmaktadır. Kaval kemiği kırılması halinde kişi ayağa kalkamaz ve hareket noktasında bir başka kişinin yardımına ihtiyaç duymaktadır. Kaval kemiği kırığı çoğunlukla; Parçalı kırık, açık kırık ve kapalı kırık şeklinde görülmektedir. Kaval kemikleri oldukça dayanıklı özelliğe sahip olmasına rağmen ters bir hareket noktasında çatlama veya kırılma özelliği göstermektedir. Kemikler kaslardan farklı olarak yaratılmıştır. Kaslarımız herhangi bir darbeye karşı gevşeme ve sıkışma özelliği gösterir. Ancak kemiklerimiz ise herhangi aşırı bir baskı veya darbe noktasında esnemediğinden dolayı kırılabilmektedir. Bu nedenle kaval kemiğinin alacağı bir baskıdan sonra rahatlıkla kırılma özelliği gösterir. Açık kaval kemiği kırıkları çoğunlukla platin yardımı ile tedavi edilmektedir. Parçalı kemik kırıkları cerrahi müdahale gerektirmektedir. Kapalı kemik kırıkları ise kırık bölgelerin tekrardan bir araya getirilmesi sonrasında kaynayarak tedavileri mümkündür.

Kaval Kemiği Kırık Türleri Nelerdir ve Belirtileri Nelerdir?

Kaval kemiği bir kaza sonrası veya düşme sonrasında kırılabilirler. Bu durum oldukça tehlike arz etmektedir. Bir kimsede kaval kemiği kırılmış ise kesinlikle ayak üzerinde kişi duramaz şiddetli ağrılar yaşayacaktır. Böylesi bir durumda kişinin kaval kemiğinin üzerine bacakta şişlik ve morarmayı engellemek amacıyla, bir poşet içerisine buz konulmalı ve ağrıyan bölgenin üzerine bırakılır. Şayet merkezi bir alanda kırık durumu yaşanmış ise 112 acil servis aranarak yardım hizmeti talep edilmelidir. Ancak uzak bir alanda ve doktor çağırma gibi bir durum söz konusu değil ise bir sedye yardımı ile kavak kemiği kırığı yaşayan kimse Uzman ortopedi doktoruna getirilmelidir. Kaval kemiği kırığı yaşayan kimse ciddi ağrılar yaşayacağından hareket edemez. Ayağa kalkamaz ve diz bölgesinde kırığın bulunduğu alanda ciddi şişlikler şeklinde kendini gösterir.

Kava Kemiği Tedavi Yöntemi

Kaval kemiği kırığı yaşayan hastaya hemen Uzman ortopedi uzmanı müdahale eder. Öncelikle teşhis ve tetkik amacıyla hastanın kırık bölgesi incelenir. Akabinde kırığın ayrıntısını tespit edebilmek amacıyla röntgen ve tomografi çekilir. Uzman hekim bu röntgenler sonrasında kırığın tam olarak nerede olduğunu tespit eder. Ayrıca kaval kemiği kırığı şayet cerrahi müdahale gerektiriyorsa uygulanacak bölge platin tedavisi için hazır edilir. Şayet kırık küçük çaplı ise kırık uçlar tekrardan birleştirilir. Akabinde kırık uçların tekrardan yerinden oynamaması açısından; Ayak bileğinden bacak dirseğine kadar atel ve alçı ile kapatılır. Böylelikle kaval kemiği kırığı yerinden oynamamış olur. 30-60 gün kadar bu alçı yerinde sabit kalır. 15 günde bir kontrole gidilerek çekilen röntgenler sayesinde kaval kemiği kırığı kaynaması gözlemlenir. Bu süreçte kişi koltuk değnekleri yardımı ile kişisel ihtiyaçlarını giderir. Akabinde ise 2-3 ay sonunda alçı çıkartılır. Yaklaşık olarak 6 ay sonunda kişinin sağlığına kavuştuğu ve tam olarak ağrılarından kurtulacağı gözlenecektir.
" } ] }