{ "title": "Kalça Çıkığı Ultrasonu", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Kalca-Cikigi-Ultrasonu-19.jpg", "date": "19.01.2024 18:16:30", "author": "Burhan Eren", "article": [ { "article": "Kalça Çıkığı Ultrasonu, bebeklerde doğumdan sonra yapılan kontrollerde kalça çıkığının erken teşhisi için uygulanan bir yöntemdir. Bu sayede erken teşhis ile bir iki ayda kalça çıkığının tedavisi mümkün hale gelmektedir. Ameliyat uygulanmaması veya kalıcı bir hasar olmaması için kalça çıkığını erken teşhis edip tedaviye başlamak önemlidir. Bu rahatsızlığın erken teşhisi için de bu kalça çıkığı ultrasonu şarttır. Bebeğin doğumundan sonra 3 ay içerisinde mutlaka bu ultrason çekilmelidir ki kalça çıkığı problemi varsa erken teşhis edilmiş olabilsin.

Kalça Çıkığı Ultrasonu Nasıl Uygulanır?

Kalça çıkığı ultrasonunda bebeğin önceden hazırlanmış olması gerekir. Aç olmamalı, altı temizlenmiş olmalı ve uykusuz olmamalıdır. Anne-babanın bebeğin yanında olması bebeğin korkmaması için önemlidir. Tüm ultrason çekimi de Uzman bir radyolog tarafından yapılmalıdır ve incelemelerin detaylı ve hassas bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Bebek altı aylık olana kadar bu ultrason kontrolü yapılabilir fakat bebek çok iri değilse sekiz aylık olana kadar ultrason kontrolü yaptırılabilir. Eğer bebek iri bir bebekse ne yazık ki ultrasonda problemi görmek zor olabilir. Bu yüzden ultrasona ek röntgen de istenir. Röntgen kontrolünün ultrasondan tek farkı radyasyon içermesidir. Bu uygulamanın eğer bebeğin böyle bir rahatsızlığı varsa erken teşhis edilebilmesi yoksa da bebeğin bu tarz bir problemi olmadığını bilmek için yaptırılması gerekir.

Kalça çıkığı erken teşhis edildiğinde, iki veya üç aylık bebeklerde kalın bez kullanımı ile tedavi edilir. Teşhis sonucunda doktor iki kat bez kullanılmasını tavsiye edebilir veya pavlik bandaj adındaki bandaj kullanılarak bacak ve kalça tedavi edilir. Bu süreçte bebeği takibi çok önemlidir. Bu görevde anne-babaya daha çok da anneye düşmektedir. Bebeğinizi iyi gözlemlemeli tedavi sonunda herhangi bir aksama yürürken zorluk fark ederseniz hemen doktorunuza başvurmalısınız.
" } ] }