{ "title": "Kaburga Kırığı Nasıl Anlaşılır", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Kaburga-Kirigi-Nasil-Anlasilir-27.jpg", "date": "21.01.2024 17:00:20", "author": "Zafer Eliaçık", "article": [ { "article": "Kaburga Kırığı Nasıl Anlaşılır; kaburga kırılması göğüs kafesindeki kemiklerden birin de meydana gelen bir çatlak veya kırıktır.

Kaburga kırıklarının en çok rastlanan nedenlerden biri de trafik kazası ve düşme sonucunda göğüs kafesinin darbe almasıdır. Bazen sert öksürük de kaburgayı kırabilir. Kaburga kemiklerini kıracak kadar sert darbe aynı zamanda ciğerlerimize, kemik iliğimize, kan damarlarımıza ve vücudumuzun diğer parçalarına da zarar verebilir.

Kaburga kırığı belirtileri nelerdir?
Kaburga kırığı sebepleri; kaburgamızın iki ana görevi vardır.
Bu sayede ciğerlerimizin hava dolmasına yetecek kadar alan oluşturur. Nefes alırken kullanılan kaslar kaburgalara yüklenir, bu nedenden kaburgamız kırık olduğundan nefes almamız ağrılı olur. Kırılmış yer nefes almamız için gerekli alanı koruyamaz. Ciğerlerimizin için az alan anlamına gelir. Kaslarımız daha iyi çalışmadığı için nefes almak daha zor hale gelir.

Kaburga kırığın nasıl teşhis edilir?
Kaburga kırığı tedavisi; birçok kırık kaburga kemikleri evde tedavi edilebilir ve zaman içinde kendiliğinden iyileşir. Kırık kaburga kemiğinin iyileşmesi 6 hafta kadar sürer. Ağrının dinmesi için yaralı alana buz koymak, daha fazla dinlenmek, aspirin gibi ağrı kesici almak iyileşme sürecinde daha iyi olur. Saatte bi öksürmek ve derin nefes almak iyileşme sürecinde faydalıdır.
" } ] }