{ "title": "Kaburga Çatlağı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Kaburga-Catlagi-48.jpg", "date": "20.01.2024 15:09:54", "author": "Ömer Faruk ekemen", "article": [ { "article": "
Kaburga çatlağı, kaburgada meydana gelebilen ve kaburgada oluşan çatlaklar dışarıdan bir zorlamayla meydana gelmektedir. Kaburgada oluşabilecek çatlaklar meydana gelmesi için herhangi bir yere çarpma ya da bir kaza sonucu oluşabilecek bir travma sonucu meydana gelen kaburgada zorlamadan sonra travma geçirilmesi sonucu oluşan hasarlardan meydana gelmektedir. Göğüs bölgesinde meydana gelen çarpmalardan ve kazalardan sonra nefes alıp vermede meydana gelen zorluklardan dolayı göğüste ağrı ve sızı hissi meydana gelir, kaburga çatlağından gelen ağrılardan dolayı kaburga kırıkları çok ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Göğüs kısmında meydana gelen kırık dokunmak ile meydana gelen çıtırdama ve kıkırdak sesleri kaburga kırıklarına yol açabilir. Bu rahatsızız lığı hisseden kişi kaburga kırıklarından şüphelenmeleri lazımdır. Özellikle ilerleyen yaşlarda meydana gelen kemiklerde hassasiyet oluşmaktadır. Bu sebepten dolayı ilerleyen yaşlarda meydana gelen hassasiyetlerden dolayı ufak ve küçük çarpmalardan bile kırıklar olabilir. Kaburga çatlağının oluşması insan sağlığı oldukça çok tehlikelidir.

Kaburgada meydana gelen kırıkların özellikle iç organlara zararları bulunmaktadır. İç organlara kırıkların çarpması sonucu iç organlarda hasarlardan meydana gelmektedir. Kaburga çatlaklarının ya da kırıklarının tedavisi için yapılan röntgenlerin hepsinde bu çatlak ve kırıklar gözükmeyebilir. Ama bu gözükmeme riski olmasına rağmen ne olursa olsun kaburga altında bulunan hayati öneme sahip organların zarar görmesi ihtimaline karşın mutlaka röntgen çekilmelidir. Bu röntgenler sonucunda bir kırık ya da çatlak gözükmemesi takdirinde eğer sonradan yine ağrılar meydana gelmeye devam ediyorsa mutlaka bir sorun belirtisi olabilir. Böyle bir durumun meydana gelmesi sonucunda kaburgaları zorlayacak herhangi bir iş ya da dış baskıdan uzak durulmalıdır. Çünkü çatlak olan kemiklerinin herhangi bir zorlama ile kırılmaya neden olabilir bu da iç organlara zarar vererek ölüme yol açabilir. Kaburgada röntgen sonucu bir belirti çıkmaması halinde eğer ileri günlerde ağrı devam ediyorsa mutlaka yeniden bir röntgen çekilmelidir. Çünkü ilk çekilen röntgende bir kırık veya çatlak gözükmeyebilir, ileri günlerde bu kırık ve çatlağın artması ile daha belirgin hale gelir ve bu sebepten dolayı bu kez röntgende kırık veya çatlaklar gözükebilir. Bu koşullar göz önüne alınarak hastanın röntgenden dört, beş gün gözetim altında tutularak hastalığın zararlı bir etki göstermemesi için dikkat edilmelidir.

Kaburga çatlağı tedavisi nasıl yapılır?

Kaburga çatlağı veya kaburga kırığı diğer çatlaklar veya kırıklarla aynı olmadığı için alçı tedavisi uygulanarak tedavi etme yapılamaz ya da diğer tedavilerde uygulanan ameliyat yolu kaburga çatlak ve kırıklarında uygulanamaz. Kaburgalarda meydana gelen kırık veya çatlak birden fazla ise bu hasta herhangi bir tehlikeye karşı hastanede yatırılarak gözetim altında tutulmalıdır. Bu gözetim altında tutulan hastalar eğer kalp rahatsızlığı var ise daha dikkatli bir şekilde gözetim altında tutulmalıdır. Kaburgada bu sorunlar ile karşılaşan hasta genç ise bir tedavi yöntemi verilerek gözetim altında tutulmalıdır. Çatlak tedavilerinde ilk ve en önemli amaç meydana gelen ağrıların dindirilmelidir. Bu çatlaklar sonucu kaslarda ağrı olabilir bunun içi kas gevşeticiler kullanılmalıdır. Çatlaklar sonucu öksürük ya da balgam çıkarmada sorunlar yaşanabilir bunu engellemek için balgam sökücü ilaçların kullanılması gereklidir. Aşırı ağrıların meydana gelmesi durumunda bu ağrıların dindirilmesi ve olumlu bir sonuç almak için ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Eğer ağrıların dinmemesi durumunda kırığın meydana gelen bölgeye özel olarak bir uygulama yapılmalıdır. Bu tedavileri uygularken mutlaka konusunda Uzman kişiler tarafından önerilen yöntemlerden yararlanılmalıdır.
" } ] }