{ "title": "Humerus Üst Uç Kırığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Humerus-Ust-Uc-Kirigi-55.jpg", "date": "21.01.2024 07:04:03", "author": "Uğur Şamiloğlu", "article": [ { "article": "Humerus üst uç kırığı: Latincesi humerus dediğimiz kemik kol kemiğinin omuz eklemini oluşturan üst ucudur. Humerus üst ucu kırığı vicutta oluşan bütün kırıkların sadece yüzde beşini oluşturmaktadır. Bireylerde genel olarak trafik kazalarında, çeşitli sporlarda yaralanmalarda, ateşli silah yaralanmalarında meydana gelmektedir. Ancak yaşlı bireylerde bu tür kırıklar sokakta yürürken basit bir şekilde düşme gibi durumlardında da meydana gelebilmektedir. Bu durumlarda hastalar travmalarını omuzunda ağrı ve hareket edememe, Kolunu havaya veya arkaya doğru uzatamama ve aşırı şekilde ağrı çekme şikâyetleri ile anlamaktadırlar. Hastalar bu kaza oluştuktan hemen sonra kollarını bir destek yardımıyla kıpırdatmadan hareketlerine engel olmasına çalışırlar. Humerus üst uç kırığında öncelikli olarak acil tedavi hastanın kolunu atelleyerek kolunun sabit bir şekilde hareket etmesini ve kıkırdak dokuyu parçalamaması önlenir. Ardından hastanın koluna rüntgen çekerek kırığın ciddiyeti tespit edilir.

Humerus üst uç kırığı tedavisi nasıl yapılır?

Humerus kırığının tedavisi birçok şekilde çeşitlilik gösterebilmektedir. Kırıkların ayrışması veya bir cm'den fazla ayrışması, kırığın açılanma göstermesi bunun cerrahi bir şekilde tedavisinin ihtiyacını göstermektedir. Proksimal kırıklarının yüzde sekseni ayrışmamış kırıklardan meydana gelip bir kol askısı ile tedavi edilebilirler. Lakin parçalı kırıklar birbirlerinin çekmesi nedeniyle ayrışıp, kayabilirler. Parçaların tamamına müdahale edebilmek için dikişler ve bununla beraber kilitli vidalı plaklar kullanılır. Kullanılan bu vidalar yerleştirilen plaklara göre oldukça küçük boyutlarındadır.

Humerus üst uç kırığının raidal sinire etkisi

Bununla beraber her kırığın yanında getirebileceği bir yan etkisi de olabilir. Humerus kırığının radial sinir sistemine çok yakın bulunması nedeniyle basit bir düşme ile yani yüksek enerhili olmayan bir kaza ile kırıklarla birlikte raidal sinir de hasar görebilmektedir. Bu sinirin zarar görmesiyle el bileğinin başparmağı ve fiğer bütün parmaklarını kaldıramaması ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durum tedavi sürecinde hastayı daha dikkatli olmaya yöneltmektedir. Lakin radial sinirin zedelenmesi veya zarar görmesi kesin bir şekilde hastanın cerrahi bir operasyona muhtaç olduğu anlamına gelmemektedir.
" } ] }