{ "title": "Femur Kırığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Femur-Kirigi-51.jpeg", "date": "21.01.2024 10:16:40", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "Femur kırığı, Tıpta femur olarak bilinen uyluk kemiği kalça kemiğinden başlayarak diz kapağına kadar uzanan kemiğe denir. Vücutta bulunan diğer kemiklere göre büyük ve sağlam bir yapısı vardır. Vücutta bulunan ve sağlam bir yapısı olan femur kemiği etrafımda bulunan kas dokuları ile çevrilmiştir. Uyluk kemiğinin herhangi bir hasar, trafik kazası ya da başka etkenler sonucunda zarar görmesi femur kırığı oluşumuna neden olur. Oldukça önemli bir yerde bulunan femur kemiğini kırılması sonucunda birçok hastalık ve sorun meydana gelmektedir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bu rahatsızlığın en kısa sürede iyileşmesi gereklidir. Çünkü bir insanın hareket edebilmesi, yürüyebilmesi, koşabilmesi, oturup, kalkabilmesi için mutlaka femur kırığının tedavi edilmesi gerekir.

Femur kırığı nedenleri: Çeşitli nedenler sonucunda femur kırığı meydana gelebilir. Özellikle aniden oluşan trafik kazası kalça ve femur kırıklarının oluşmasına neden olur. Trafik kazalarının yanında aniden bir hareket yapma, spor esnasında yapılan yanlış teknikler, yüksekten düşme, kesici delici alet yararlanmaları ve ateşli silah yaralanmaları femur kırığı oluşumuna neden olabilir.

Femur kırığı belirtileri: Herhangi bir neden sonucunda oluşan femur kırıklarının mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Çünkü kişiden kişiye değişen bu femur kırığının farklı belirtiler vererek ortaya çıkması mümkündür. Özellikle hafif ve şiddetli ağrılar ile kendini gösteren femur kırığının bacakta şekil bozukluğuna, şişliklere, ağrılara, kızarıklıklara, morluklara, bacağı hareket ettirememe, hareket edememe, hareket esnasında zorlanma, bacakta meydan gelen aksamalar, kanama ve yırtılmalar femur kırığının oluşturmuş olduğu belirtiler arasında yer alır.

Femur kırığı tedavisi: Öncelikle yapılması gereken şey kırığın olup olmadığını anlamaktır ve bu durum anlaşılınca da kesinlikle hareket ettirmeden atelleme işlemi yapılmalıdır. Önce fiziki muayene sonra da röntgen cihazları ile çekilen filmlere bakılarak tanı koyulmaktadır. Tanı koyulduktan sonra doktorunuzun yapmış olduğu cerrahi tedavidir. Cerrahi müdahaleyle yapılan bu tedavi çivileme işlemidir. Femur kırığının açılarak ya da açılmadan direk kapalı şekilde yapılan bu çivileme işlemi bacağın sabit kalmasına yardımcı olur. Bu sayede doktorunuzun kontrolü dahilinde yapılan müdahaleler ile femur kırığında iyileşme gözlenir.
" } ] }