{ "title": "Femur Boyun Kırığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Femur-Boyun-Kirigi-72.jpg", "date": "20.01.2024 00:05:38", "author": "Abdulvahid Çavuşoğlu", "article": [ { "article": "Femur Boyun Kırığı, Vücudumuzun en sağlam kemiği olan femur, ateşli silah ile yaralanma, yüksekten düşme, trafik kazası gibi kazalardan sonra kırılabilir. Bunların dışında kemikte oluşan bir tümör ya da enfeksiyon femur kemiğini zayıflatarak kırılmasına sebep olabilir. Femur kırıldığı zaman uyluk kemiğinde şekil bozukluğu, duramayacak şekilde aşırı ağrı, uyluk kısmını oynatamama, kırık bölgesinde oluşan şişlik, bacağın üstüne basmada zorluk ve kanama olacağından kan kaybı görülebilir. Femur boyun kırığı teşhisi genelde fizik tedavi uzmanları tarafından koyulur. Radyolojik incelemeler sayesinde kırık tipi belirlenerek en uygun tedavi yöntemi bulunur.

Femur Boyun Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Femur kırığı eğer ergin bir kişide ise tedavi yöntemi yüksek ihtimal ile cerrahi müdahale ile yapılır. Genel olarak çivileme ile tedavi edilmelidir. Bu tedavi kırık olan kemiğin açılarak kemiğin kırık kısmına bir çivi yerleştirilmesi ile yapılır. Kırığın tipi radyolojik inceleme sonucunda belirlendiğinden çivinin kilitli ya da kilitsiz olacağı önceden doktor tarafından belirlenmiştir. Parçalı kırıklarda genel olarak kilitli çivileme yöntemi kullanılır. Kırıkta bir kısalma söz konusu değil ise kilitsiz çivi kullanılır.

Femur Boyun Kırığı İyileşme Süresi

Femur kırıkları yaklaşık olarak 3-6 ay gibi bir süre içerisinde tamamen iyileşir. Bu iyileşme sonucunda vücutta bazı eksiklikler oluşabilir. Bunların başlıcaları kaynamanın gecikmesi, açılı kaynama, rotasyon, kısalıktır. Bunların dışında vücutta enfeksiyon oluşum ya da akciğerdeki bir ya da daha fazla damarın tıkanması da olabilir. Ateşli silah ile yaralanarak femur kırığı görülen kişilerde ise şok tablosu görülme ihtimali yüksektir.
" } ] }