{ "title": "Femur Başı Kırığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Femur-Basi-Kirigi-88.jpg", "date": "21.01.2024 09:10:42", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Femur Başı Kırığı, Uyluk başı kemiği kırığı olarak bilinen fermur başı kırığı oldukça tehlikeli bir kırık türüdür. Fermur bölgesi vücudun uyluk bölümünü oluşturmaktadır. Kas yapısı ile vücudun korunmasını sağlayarak femur bölgesine gelecek darbeleri minimum düzeye indiren bölgedir. Femur başı kırığı çoğunlukla diz ekleminden yukarıya doğru kalça eklemine bağlantının sağlandığı kısımda oluşan kırık türü olarak bilinmektedir. Vücutta oldukça korunaklı bir bölgede olan femur alınacak ciddi bir darbe sonrasında kırılabilmektedir. Femur başı kırığı çoğunlukla yüksekten düşme, trafik kazaları, silah yaralanmaları ve alınacak kuvvetli bir darbe sonrasında oluşmaktadır. Bununla birlikte femur başı kırığı çoğunlukla femur bölgesinde oluşan enfeksiyon ve tümörlerden dolayı kırıldığı bilinmektedir. Şayet bir kimse femur başı kırığı ile karşı karşıya kalmış ise yaşamsal fonksiyonlarını yürütmede ciddi anlamda problemler yaşar.

Femur Başı Kırığı Nasıl Tesip Edilir?

Alınan bir darbe sonrasında femur başı kırılmış ise; Kişide ciddi anlamda ağrı, uyluk bölgesini oynatamama, bacak üzerine basamama, kırığın oluştuğu bölgede morartı, şişlik, ağrı gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra açık femur başı kırıklarında kanama oluştuğundan cerrahi müdahale gerekmektedir. Femur başı kırığının tanısı ancak fiziki muayene sonrasında anlaşılmaktadır. Şayet femur başı kırılmış ise sinirlerin tahrip olup olmadığı nörolojik tahlil ve tetkikler sonrasında anlaşılmaktadır.

Fermur Başı Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Femur başı kırığı oluşan kişide bir kısım tetkik ve tahliller yapılır. Uzman ortopedi doktorunun ilk yapacağı inceleme sonrasında kırığın etkileri tespit edilir. Bundan sonra nöronların zarar görüp görmediğini anlamak amacıyla tahliller yapılır. Akabinde femur başı kırığı yerinin tam anlamıyla tespiti amacıyla bu defa tomografi ve röntgen çekilir. Bu röntgenler sonrasında cerrah açık cerrahi müdahale ya da kapalı cerrahi müdahale kararını alır. Femur başı kırığın yerine oturtup sabitlemek amacıyla cerrah kilitli çivileme ile kırık bölgeyi birleştirmeye çalışır. Şayet kırık bölgede küçülme durumu söz konusu ise platin sistemi de kullanılabilmektedir. Akabinde bölgenin hareketsiz kalması amacıyla atel ve alçılama yöntemi ile kemikler sabit bırakılır. Bunun temel nedeni kırık bölgenin hareketini engelleyerek kaynamayı kolaylaştırmaktır.

Femur Başı Kırığı İyileşme Süreci

Yapılan cerrahi müdahale sonrasında kemiklerin kaynama süreci beklenir. Çekilen röntgenler sonrasında femur başı kırığının iyileşmesi gözlem altında tutulur. Bu iyileşme süreci 2,5-6 ay kadar süre bilmektedir. Femur başı kırığı iyileşme sürecinde kısalık, kayma ve kaynama problemleri gözlemlenir. Bunun yanı sıra yapılan açık cerrahi müdahaleden kaynaklı enfeksiyonlarda oluşabilir. Böylesi bir durumda cerrah müdahalede bulunabilmektedir. Ancak yapılan cerrahi müdahalenin kalitesinden kaynaklı kişi 3-4 ay içinde tekrardan yaşama tutulur.
" } ] }