{ "title": "El Bileği Kırıkları", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/El-Bilegi-Kiriklari-92.gif", "date": "20.01.2024 01:03:44", "author": "Gülay özdemir", "article": [ { "article": "El bileği kırıkları sık görülen, çocuklarda, erişkinlerde ve yaşLılarda karşılaşılabilecek bir durumdur. Çocuklukta yaramazlık neticesi bilek kırılabilmektedir. Ani hareket ve zıplama, hızlı hareket etmeleri, oyun oynarken karşılaşılan durumlarda el bileği kırıkları görülür. Yaşlılarda denge kaybı, düşük tansiyon, göz kararması veya yaşlıların takılıp düşmesi sonucu ortaya çıkar. Özellikle yaşlılarda osteoporoz, kemik erimesi görülebildiği için ufak bir dikkatsizlikte bilek kırılabilmektedir. Erişkin bir insanda 20-35 yaş arası birine göre 50'li yaşlarda görülen düşme aynı olmaz.50'li yaşın üzerindeki kişilerde bileğin kırılması daha çabuklaşır.

El bileği kırıkları şiddeti ağrı vererek bileğini diğer elle tutarak kişinin ağrısını azaltır. Bileği kırılan kişi hemen hastaneye giderek röntgen çektirmelidir. Kırığın türüne göre el aşağı veya yukarı doğru dönmüştür. Şekil bozukluğu olabileceği gibi vereceği şiddetli ağrı da kırığı düşündürür.

El bileği kırıkları yumuşak dokunun yani cildin üzerinde şişme ve morarma ile de anlaşılabilir. Genellikle bu tür kırıklar gözden kaçmaz. Hasta ortopedi uzmanına başvurarak kırığın ne tür olduğunu tespit ettirmeli ve tedavisini bu şekilde yaptırmalıdır.

El bileği kırıkları çok zor iyileşmektedir. Çünkü el bileğinin önünde ufak olan bilek kemikleri vardır. Bu kemik kırıklarını anlamak bazen zor olabilmektedir. Bunlardan biri skafoid adı verilen ufak bir kemik olup bu kemik kırılması sık görülmektedir. Ortopedi uzmanları da bu kemik kırığın tespit etmede zorlanabilmektedirler. Farklı pozisyonlarda röntgen istenerek karar verilebilir. Eğer skafoid kemiği kırık ise ve tespit edilememişse el bileğinin ve parmaklarını hareketleri kısıtlanır. Bu nedenle el bileği kırıkları için tanı ve tedavi çok mühimdir.

El bileği kırıkları genellikle çocuklarda alçı ile tedavi edilmektedir. Açık kırık değilse kapalı yöntemlerde kullanılarak tedavi edilebilir. Kırığın iki ucu bir araya getirilerek sabit tutulur ve bu şekilde alçıya alınır. Bu alçılar genelde elin iç kısmından dış kısmına dirseğe doğru uzar. El bileği ve dirseği kitleyen bir alçı oluşturulur. Yaşlılarda daha farklı özellikler göstermektedir. Ameliyatsız yöntemler ile tedavi edilir. Çok parçalı kırık olursa cerrahi tedavi yöntemi kullanılır. Çok parçalı bir kırık değilse kırık uçları çekilerek yerine oturtulur ise yine dirseğe kadar uzanan bir alçı ile bir ay alçıda tutulabilir. Ameliyat ile tedavide kırığın tipine göre plak ve küçük vidalar kullanılarak kırığın tespit edilmesi sağlanır. Kemiğe gergi sistemi uygulanan sistemlerde kullanılmaktadır. Bu tedavilerde iyileşme süresi daha uzundur.

El bileği kırıkları çocuk ve yaşlılarda çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bileği altından geçen damar ve sinirlerde yaralanma olursa kırık yanı sıra sakatlıklar oluşabilir.
" } ] }