{ "title": "Doğumsal Kalça Çıkığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Dogumsal-Kalca-Cikigi-21.jpg", "date": "21.01.2024 03:28:58", "author": "Burhan Eren", "article": [ { "article": "Doğumsal Kalça Çıkığı, çocuklarda çok sık rastlanılan ve erken teşhis edilip tedavi edilmediğinde ilerleyen zamanlarda tedavisinin mümkün olmadığı, çocukta kalıcı rahatsızlıklara yol açabilecek bir sağlık sorunudur. Kalça çıkığı denilen rahatsızlık kalça kemiğindeki eklemlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin bir şekilde bozulması durumudur. Bu rahatsızlığa en sık rastlanılan bölge Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesidir, sebebi ise kundak kullanımının yaygın olmasıdır. Tabi ki tek sebebi bu değildir, genel olarak tıbbi açıdan bir neden ortaya konulamasa da genetik, hormonal veya çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Bu rahatsızlık kız çocuklarında daha sık rastlanılan bir sağlık sorunudur.

Doğumsal Kalça Çıkığı Neden Olur?
Doğumsal Kalça Çıkığı Erken Teşhisi İçin Neler Yapılabilir?

Anne-baba olarak doğum sonrasında böyle bir rahatsızlığı tespit etmek, gözle görülebilir bir şey olmadığı için kolay değildir. Doğum sonrasında doktorunuz tarafından yapılacak olan muayenede doktor, bebeğin kalçalarında herhangi bir gevşeklik olup olmadığını kontrol eder. Daha büyük bebeklerin genel kontrollerinde doktorlar bu rahatsızlığın teşhisi için bebeklerin bacaklarını ne derece rahat açabildiğine bakarlar. Bu yüzden erken teşhis için doktor muayenesi şarttır. Ciddi bir problemin görülmesi sonucunda tedaviye hemen başlanabilmesi için doktor ortopedist bir uzmana yönlendirme yapar. İlk seferde teşhis konulamasa bile, bebeğin her kontrol muayenesinde bu muayeneler yapılacaktır. Dört aylıktan büyük bir bebekte böyle bir rahatsızlık şüphesi olduğunda röntgen çekilerek teşhis konulabilir.

Doğumsal Kalça Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?

Doğumsal kalça çıkığı problemi erken teşhis konulduğunda ve çok ciddi bir rahatsızlık olmadığında özel bir bandaj yardımıyla tedavi edilebilir. Bu bandaj sayesinde bebeğin bacaklarının karnına doğru çekili şekilde durmasını sağlar ve böylece kalça kemikleri arasında uyumsuzluğun giderilmesi, eklemlerin birbiri içine oturması sağlanır. Bu şekilde yaklaşık 3 ay kadar bir süre bandaj kullanımına devam edilerek rahatsızlık tedavi edilmiş olur. Tabi bu işlem rahatsızlığın çok büyük olmadığı durumlarda uygulanan en basit yöntemdir. Eğer rahatsızlık ciddi boyutlardaysa bebeğin kalça kısmı alçıya alınarak veya ameliyat olunarak tedavi edilmesi gerekebilir.
" } ] }