{ "title": "Dizde Doku Zedelenmesi", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Dizde-Doku-Zedelenmesi-36.jpg", "date": "18.01.2024 22:38:28", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "Dizde doku zedelenmesi, Çeşitli nedenler sonucunda meydana gelen doku zedelenmeleri tedavi edilerek iyileşebilir. Özellikle bir yere vurma, bir yere çarpma ya da bir yerden düşme sonucunda meydana gelerek kişinin dizinde doku zedelenmelerine neden olabilir. Bu yüzden de dikkat edilmelidir. Eğer dokuda fazla bir parçalanma ya da ciddi bir ağrı yok ise bir iki güne kadar iyileşme göstererek kişi ayağa kalkabilir. Fakat dizde meydana gelen dokunun iç kısma doğru bir yırtılma, parçalanma, ezilme veya morarma var ise işte o zaman tıbbi müdahale gerekirse de cerrahi müdahale yapılmalıdır. Çünkü kişinin duruşunda bozukluk oluşmasına ya da yürüme, koşma ya da hareketlerinde aksamalara neden olmaktadır. Her hastalık ve rahatsızlıkta olduğu gibi her durumda erken müdahale şarttır. Yolda ilerleyen aşamalarda doku zedelenmesi daha ciddi rahatsızlıklarım oluşumuna sebebiyet verebilir. Dizin özel bir yapısı vardır. Diz kapağının içerisinde bulunan plakların herhangi bir şekilde hasara uğraması ya da zedelenmesi ile dizde doku zedelenmesi meydana gelir. Bu doku zedelenmesi sonucunda da kişinin yürümesi, oturması, kalması ya da çömelme gibi durumlar da rahat hareket sağlanamaz. Daha çok ağrı ve kızarıklıklar ile kendini belli ederek kişiye oldukça büyük bir sızı verebilir.

Dizde doku zedelenmesinin belirtileri nelerdir?

Her kişide farklı belirtiler veriyor olsa da önce hafif ağrılar ile başlamaktadır. Daha sonra ise bu ağrının şiddeti ve sıklığı artarak ilerlemektedir. Önceden az da olsa yürüyebilir ve hareket edebilirken şimdi bu hareketleri yaparken oldukça zorlanabilirsiniz. Dizde doku zedelenmesi sonucunda ağrıya neden belirtiler de eşlik etmektedir. Özellikle şişlik, morarma, doku nekrozu, sanki bir şey patlıyormuş gibi ses ve ağrı, kızarıklık, kılcal damarların belirginleşmesi, hareket esnasında meydana gelen ağrılar ve yürüyemez hale gelme dizde doku zedelenmesinin meydana getirmiş olduğu belirtiler arasında yer alır.

Dizde doku zedelenmesi neden olur?

Herhangi bir şekilde meydan gelebilir. Düşme, çarpma, ezilme, atlama, ani yapılan hareketler, vurma ya da yırtılma sonucunda doku zedelenmesi meydana gelebilir.

Dizde doku zedelenmesinin tedavisi nasıl yapılır?

İlk başta dizde doku zedelenmesine neyin neden olduğu tespit edilir. Daha sonra ise nedene yönelik tedaviye başlanır. Herhangi bir kırık, çıkık ya da zedelenme olup olmadığından emin olmak adına röntgen çekilir. Daha sonra ise doktorun vermiş olduğu ilaç, krem, ağrı kesiciler, iltihap giderici ve doku zedelenmesi için uygun ilaç verilir. Evinizde de bol bol istirahat etmeli ve şişliğe karşı soğuk uygulama yapmalısınız.
" } ] }