{ "title": "Diz Kırığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Diz-Kirigi-79.jpg", "date": "20.01.2024 10:59:47", "author": "TURGUT KAYNAK", "article": [ { "article": "
Diz Kırığı, diz kapağının herhangi bir çarpma ya da düşme sonucu kırılmasıdır. Dizlerimiz bizi ayakta tutan en önemli yerlerdir, kırılması demek ayakta desteksiz duramayacağımızın göstergesidir. Diz bir kere kırıldı mı bir daha asla eskisi gibi sağlıklı olmaz bu yüzden her şeye çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Diz kapaklarımız biraz dışarıda durduğu için düşmeler sonucu ya da herhangi bir darbe sonucu ilk olarak yaralanan yerimizdir, işte bu nedenden dolayı da ortopedi de en sık karşılaşılan durumlardan birisi diz kırıklarıdır. Dizimiz en önemli eklemlerimizden olduğu için tedavisi de ona göre daha uğraştırıcı ve zaman alan bir süreçtir. Diz kırıklarında iki farklı kırık meydana gelmektedir. Bunlardan birisi Patella kırıkları, diğeri ise Eminentia interkondilaris kırıklarıdır. Patella kırıkları dizin dış kısmındaki kemiğin kırılmasıdır, bu en çok rastlanan kırıklardandır. Eminentia interkondilaris kırıkları ise çok daha ağır darbeler sonucunda dizin arka tarafındaki eklemlerin birleşim yerlerinde meydana gelen kırıklardır. Her iki kırılmalar da büyük sorunlara yol açabilmektedir. Her iki kırıkta da hasar gözle görülebilir boyutta olmaktadır.

Diz Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle dizinizde bir sorun olduğunda doktora gidene kadar yapılacak ilk yardım oraya soğuk uygulama yani buz uygulaması yapmaktır. Doktora gittikten sonra diz kırıkları gözle görülür bir şekilde anlaşıldığı için doktorun yapacağı direk röntgene yollamak olacaktır, röntgen dışında dizin kırılış şekline göre bilgisayarlı tomografi de isteyebilir, sonrasında çıkan röntgen ya da bilgisayarlı tomografi sonucuna göre breys ya da alçı yöntemi ile tedaviye başlayacaktır, bunun yanı sıra kırığın biçimini inceledikten sonra ince minik çivilerle ve ince telle germe işlemi de yapılabilir. Dizin kıpırdamaması ve sabit kalıp düzgün bir tedavi olması açısından bacak kalçaya kadar alçıya alınmaktadır. Bu tedavinin yanı sıra ek olarak hastaya uygun olacak olan ağrı kesici ilaçlar da verilmektedir. Diz kırıkları iyileştikten sonra hasta uzun süre dizini bükemediği ve hareket edemediği için alçı çıktıktan sonra mutlaka fizik tedavi uygulanması gerekmektedir. Fizik tedavinin süresi ise hastanın ne kadar yattığı zamana bağlıdır.
" } ] }