{ "title": "Diz Kapağı Kırığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Diz-Kapagi-Kirigi-41.jpg", "date": "21.01.2024 07:50:02", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Diz Kapağı Kırığı, diz vücudun hassas olan bölgesidir. Kişinin ayakta durmasını ve yürümesini sağlar. Diz kapağın içinde uyluk kemiği, kaval kemiği ve diz kapak kemiği aynı yerde olduğu için dize vurulan şiddetli darbe dizde kırık oluşturur. Kişinin kaza yapması, düşmesi diz kapağında kırık ve ciddi hasar oluşmasına neden olur. Diz kapağı yumuşak olduğu için çabuk etkilenir. Oluşan kırık bir ömür sürebilir. Kırılan diz eski haline dönmez. Sürekli şikâyet ve ağrı oluşur. Kırılan yere protez uygulanır. Takılan protez kişinin rahat etmesini sağlar. Bacak kısmındaki diz hafif önde olduğu için vurulan darbe direk diz kapağına gelir. Diz kırılmaları sürekli yaşanan sorundur.

Diz kapağı kırığı ile oluşan eklem zedelenmesi ağrıyı dahada hızlandırır. Oluşan ağrı kişinin yaşam kalitesini düşürür ve çalışamaz duruma getirir. Ayakta durmada zorluk çekilir. Yürürken acı ve duraksama görülür. Diz kapak bölgesinin fonksiyonu tamamen bozulur. Doktor kontrolü ile fizik tedavi yöntemi uygulanır. Kırılan bölgeye alçı yapılır. 10 gün beklenir. Alçı olumsuz sonuçlanırsa ameliyat yöntemi yapılır. Kişi eski haline dönemez ve ağrı arada oluşmaya devam eder.

Diz kapağı kırığı için faydalı yöntemler

Diz kapağı kırığı şiddetli ağrı oluşturur. Kişinin sağlık dengesi bozulur. Psikolojik olarak da etkilenir. Diz kapağında oluşan ağrı kırığın ilerlemesine neden olur. Kişi doktor kontrolü ile fizik tedavisine devam etmelidir. Mümkün oldukça evde uzanarak dinlenmesidir. Belli bir süre yürümeden kaçınmalıdır. Yatakta uzanıkken egzersiz yapılmalıdır. Kırk olan diz bölgesine büyük havlu ile tamamen sarılmalıdır. Bacağın düz durması sağlanmalıdır. Bu şekilde yaklaşık 10 dakika beklemelidir. Kişinin dayanabildiği kadar uzun beklemesi faydalı olur. Ağrıyan diz bölgesine bacağın alt tarafında bastırılıp düz durması sağlanmalıdır. Yüz üstü yatağa uzanılmalı ve diz yatağa değmelidir. Dizin hafif burkulması sağlanmalıdır. Dizin kalçaya kadar değmesi için çaba gösterilmelidir. Bu yöntemler günlük uygulanmalıdır. Kırık olan diz bölgesinin estetik olması sağlanabilir.
" } ] }