{ "title": "Çıkık", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Cikik-53.jpg", "date": "19.01.2024 01:21:43", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Çıkık, Ortopedi hastalıklarının başında gelen çıkık rahatsızlığı ciddi bir rahatsızlık türüdür. Çıkıklar çoğunlukla ani hareketler sonrasında kişi üzerinde oluşan sağlık problemleri arasındadır. Çıkık oluşan kişiler ani hareket, kaza, düşme, dengesiz adım, top oynama ve trafik kazaları sonrasında alınan bir darbeden dolayı oluşur. Kemikleri birbirine eklemler bağlanmakta olup çıkık durumunda bu eklem bölgelerinden istemsiz olarak, baskıdan doyalı kemiğin yerinden çıkması sonrasında oluşmaktadır.

Çıkık Türleri

Sağlık problemi yaşayan kişiler alacağı bir darbe veya düşme sonrasında çıkık oluşabilmektedir. Çıkık ani ters hareketler sonrasında bölgesel olarak oluşur. En fazla görülen çıkık türleri ise; El ve ayak bileği çıkığı ve dirsek çıkıkları şeklinde görülür.

Çıkık Nasıl Anlaşılır

Ani ve ters hareketler sonrasında eklemlerden kemikler ayrılır. Bu ayrılmada çoğunlukla kas dokusuna bir zarar gelmez. Şayet bilekten, el çıkmış durumda ise kişi elini oynatamaz ve bir şey tutamaz. Bunun yanı sıra kişinin ayağı çıkmış ise kişi ayağının üstüne basamaz ve hareketlerde zorluk çeker. Böylesi bir durumda kişi ilk başta sıcaklığın etkisi ile bir şey hissetmez. Ancak zamanın ilerlemesiyle çıkık bölgesini oynatamaz ve çok ciddi şekilde ağrılar hisseder.

Çıkık Nasıl Tedavi Edilir?

El veya ayak bölgesinde ters bir hareketten dolayı oluşan çıkıklar kişinin hareket kabiliyetini kısıtlar. Hatta çıkık oluşan bölge kullanılamaz bir hal alır. Böylesi bir durumla karşılaşan kimse konuyu Uzman hekime bildirir. Uzman ortopedi doktorunun yapacağı teşhis ve tetkikler sonrasında röntgen çekilir. Bu röntgenler yardımı ile kişide çıkık mı yoksa kırık mı oluştuğu tespit edilir. Akabinde çıkığın bulunduğu bölgedeki kas ve eklem dokusunun zarar görüp görmediği tespit edilir. Bu tetkik ve röntgenlerin incelenmesi sonrasında Uzman doktor çıkığı yerine oturtarak eski haline getirir. Bu işlemi yaparken hastanın ciddi anlamda canı yanar. Çıkık yerine oturduktan sonra tekrardan röntgen çekilerek kontroller yapılır. Kişi 1-2 gün çıkığın oluştuğu el ve ayak bölgesini oynatmaz. Ayrıca çıkığın tekrarlamaması amacıyla 15-30 gün gibi bir süre çıkık oluşan bölge alçılanır. Bu alçı sayesinde çıkığın tekrarlanması engellenir. Akabinde hasta ağrı kesiciler kullanarak dinlenir. Birkaç gün içerisinde tekrardan sağlığına kavuşur.

Çıkık Tedavisi Sonrası Yapılacaklar

Yerine oturtulmuş kemik tekrardan çıkık oluşturmaması amacıyla alçıda belli bir müddet kalır. Belli bir süre çıkık bölgesi kullanılmaz. Akabinde Uzman doktorun belirttiği fizik tedavi ve ilaç tedavilerine devam edilir. Bu sürede çıkık bölgesinin sağlığına kavuşması amacıyla besin takviyeleri yapılır. Özellikle çıkık sonrasında eklemlerin bağlantısını sağlamak amacıyla; Kemik suyu, yumurta, et, maydanoz, ceviz ve balık gibi besinler tüketilmesi çıkık tedavisinde oldukça etkilidir. Uzman hekime tekrardan başvuruda bulunan kişinin röntgeni çekilerek çıkık tedavisinin iyi olup olmadığı son olarak öğrenildikten sonra kişi yaşamına devam eder. Ancak beklenmeyen bir ağrı veya eğrilik durumu görülmesi halinde konu Uzman hekime acilen bildirilmelidir.
" } ] }