{ "title": "Çıkık Parmak", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Cikik-Parmak-74.jpg", "date": "19.01.2024 17:09:47", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Çıkık parmak, halk arasında yaygın olarak görülen bir sakatlanma türü olan çıkık parmak; eklemlerin normal hallerinin dışına çıkması sureti ile yer değiştirmesi sonucu meydana gelir. Çıkık parmak, parmaktaki oynar eklemlerin herhangi birinde ortaya çıkabilir. Genellikle doğrudan veya dolaylı olarak, parmağın darbe ve vurma gibi travmalara maruz kalması neticesinde ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Çıkık parmak sorunlarında çoğu zaman parmağa ait bağlarda da parçalanma söz konusu olabilmektedir.

Sert spor yapmalarından ötürü erkeklerde görülme olasılığı kadınlara göre daha yüksek olan çıkık parmak sıklıkla; serçe parmak, işaret parmağı ve orta parmakta rastlanan bir durumdur. Çıkığın en büyük nedeni, kas ve bağlara gereğinden fazla kuvvet uygulanmasıdır. Örneğin ağır sporlar, kötü bir düşüş veya parmağın bir yere sıkışması sonucu uygulanan çekme kuvveti sonucu çıkık meydana gelebilir. Çıkık parmak nadiren de olsa vücuttaki başka bir rahatsızlığa bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Burkulma, yarı çıkık ve gerçek çıkık olmak üzere 3 tür çıkık derecesi vardır. Burkulma sonucu çıkan eklem ucu kısa bir süre sonra tekrar yerine oturur. Yarı çıkık parmak; kemik ucu eklemdeki asıl yerinden çıkar, ancak iki taraftaki kemik tamamen eklemden ayrılmaz. Gerçek çıkık parmakta ise; eklem büsbütün dışarı çıkar ve her iki kemik ucuda birbirleri ile temasını tamamen kaybeder.

Belirtileri nelerdir?

Çıkık parmak, tuhaf bir açıyla ya da dışa doğru bir şekilde bükülmüş bir görüntü oluşturabilir. Bu yüzden ilk bakıldığında çıkık parmak anlaşılabilir. Eğer parmağınız çıkmış ise; şişer, büküktür ve şiddetli bir biçimde ağrır. Ayrıca parmakta iğnelenme ve uyuşma hissi de duyulabilir. Yaralanma sonucu meydana gelen çıkık parmakta, yaralanmanın olduğu alanda çıkıktan dolayı deri yırtılmaları olabilir. Bu en ciddi çıkık durumudur. Çıkık parmağın görünümünün soluk olması da yine belirtiler arasındadır.

Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çıkık parmağın tanısı, fiziksel muayene ile konulabildiği gibi, bazı durumlarda çıkığın kesinlik kazanması için doktorunuz röntgen isteyebilir. Evde tedavi edilmesi önerilmeyen çıkık parmak olaylarında mutlaka acil servislere başvurulmalıdır. Genellikle doktorlar basit bir yöntem ile çıkık parmağı tekrar yerine oturtmayı sağlar. Fakat ağrılı olabilecek bu yöntem için, parmağa lokal anestezi uygulanabilir. Çıkık parmağın ağrısını azaltmak için; damar yolundan enjeksiyon veya oral yoldan alınacak birtakım ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Yerine oturtulan parmak, tahta ya da mukavva parçaları yardımı ile sarılarak bağlanır ve bu şekilde sabitlenir. Parmağın yerine oturup oturmadığını anlamak için tekrar röntgen istenebilir. Parmaktaki çıkığın derecesine göre ameliyat gerekebilir. Parmağın eski kabiliyetine kavuşması için rehabilitasyon tedavisi uygulanabilir. Bu da yine çıkığın niteliğine göre değişkenlik gösterir.

Not: Çıkık parmak durumlarında doktora ulaşıncaya kadar, bölgedeki ağrıyı hafifletmek için buz koyabilirsiniz. Eklem bölgesindeki kas, bağ ve sinirlere zarar verebileceğinizden, kesinlikle evde farklı bir müdahalede bulunmayınız.
" } ] }