{ "title": "Çıkık Kalça", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Cikik-Kalca-73.jpg", "date": "20.01.2024 15:20:58", "author": "Abdulvahid Çavuşoğlu", "article": [ { "article": "Çıkık Kalça, genelde doğuştan olur. Yeni doğan bebeklerin yüzde birinde kalça çıkığı görülmektedir. Eğer aileden birinde kalça çıkığı varsa bu oran bir anda yüzde yirmilere yüzde otuzlara çıkıyor. Kalça çıkığı erken teşhis koyulması halinde kısa sürede tedavi edilebilir ve başarı oranı yüksektir. Ama tedaviye geç kalınırsa iyileşme süresi uzamakta ve vücutta başka sakatlıklar olmasına sebep olabilir. Kalçadaki eklem uyluk kemiği başı ve leğen kemiğindeki bazı bölümlerden oluşur.

Çıkık KalçaÇeşitleri

Asetabuler displazi: bu çeşitte kalçanın yuvası yeteri kadar derin değildir ama insana bir rahatsızlık ya da ağrı vermez. Ama yaşlılıkta kireçlenmeye yol açar.

Yarı çıkık: bu çeşidin belirtileri ise çocukluk çağlarında ağrılar şeklinde ortaya çıkar ve kişi çok çabuk yorulmalar yaşar.

Tam çıkık: bu çeşidi ise en problemli çıkık çeşididir. Kalçanın yuvası küçük olduğu için buraya oturan kısımda deforme (Yani zedelenme) oluşur.

Çıkık Kalça Neden Olur?

Aileden gelen bir şey olabilir ve bu yeni doğan ve doğacak bebeklerde yüzde yirmi ile yirmi beş arasında artış gösterir. Bu oran yeni doğan kız bebeklerinde ise altı ile on kat daha fazla görülür. Anne karnında duran bebeğin ters bir şekilde uzun süre durması. Annelerin genel olarak ilk bebekleri yüzde altmış ya da yüzde yetmiş ihtimalle kalçası çıkık halde doğabilir. Çünkü ana rahmi daha dar ve gergin olduğundan dolayı bebeğin oradaki hareketleri kısıtlıdır. Bu sebeple bebeğin içeride kalçasının çıkma ihtimali yüksektir. Yanlış doğum teknikleri ya da ilkel doğum teknikleri de bebeğin kalçasının çık halde doğmasına sebep olabilir. Doğum sonrası çevresel faktörler. Bu faktörleri ortadan kaldırmak için; yeni doğan bebeklerinizi kundaklamayın, bir defa yapılan kundak bile bebeğinizin kalçasının çıkmasına sebebiyet verebilir. Bebeğiniz yatarken onu rahat bırakmaya özen gösterin. Çünkü bebekler iki ayağı ayrık bir şekilde yatar, ayaklarını birleştirmeye çalışmayın. Bebeğin bezi değiştirilirken ayaklarından tutup kaldırmamaya özen gösterin, bunun yerine belinden destekleyerek kaldırın. Bacaklarının hareketlerini kısıtlayacak kıyafetler giydirmeyin. Kucakta taşımanız gerekirse bacağını ayırıp belinize oturtun.

Çıkık Kalça Nasıl Teşhis Edilir?

Yeni doğan bebeklerde ilk altı ay içerisinde yapılan teşhisler çok önemlidir. Çünkü bu süreçte tedaviye başlanılması yüzde yüz oranda iyileşme ile sonuçlanır. Teşhis için doktorunuzun muayene biçimi de çok önemlidir. Bu teşhisi koymak çok da kolay olmayacaktır. Bebeğiniz birinci ayını doldurduğu zaman kalça ultrasonografisi sayesinde kesin teşhis koyulabilir. Ama bu ultrason en geç dördüncü ayda yapılmalıdır. Aksi halde ultrason ile teşhis koymak güç olur ve röntgen çektirmek kaçınılmaz olur. Önlemler bebek alınmadan da yapılabilir. Annenin kalçasında şekil bozukluğu ya da uyluk sayısının eşit olmaması, annenin bacakları arasında boy farkı olması, annenin geçmiş zamanda bacaklarını yana doğru açamıyor olması, annenin geç yürümeye başlamış olması ve geçmişte topallaması. Bu kriterler daha önce olmuş ise bebek riskli olur ve gebelikte önlemler alınabilir.

Çıkık Kalça Tedavisi Nasıl Yapılır?

Üç farklı dönemde uygulanacak tedavi çeşidi vardır. Bebek doğduktan sonra ilk altı ay içerisinde fark edilirse ailenin uygulayabileceği egzersiz ve bacağına takılacak bacak askısı sayesinde düzelme olabilir. Altı ay ile bir buçuk yaş arasında fark edilip teşhis koyulur ise bebeği lokal anestezi uygulayarak çıkık yerine oturtulur. Daha sonra alçıya alınarak kalça sağlamlaştırılır. Eğer bebeğe bir buçuk yaşından sonra teşhis koyulur ise ameliyat kaçınılmaz olur.
" } ] }