{ "title": "Çıkık Ayak Kemiği", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Cikik-Ayak-Kemigi-53.jpg", "date": "20.01.2024 19:15:08", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Çıkık ayak kemiği, hayatı olumsuz yönde yönde etkileyen genel olarak baş parmağının yan tarafında ortaya çıkan yaşam kalitesini oldukça düşüren bir tür hastalıktır. Bu rahatsızlık, daha çok kadınlarda meydana gelmektedir. Bunun nedeni kadınların, yüksek topuklu ve ucu sivri ayakkabıları tercih ettiklerindendir. Genel olarak 40-50 yaş kesimindeki kadınları hedef alan bir hastalıktır. Bu hastalığın ilaçla veya herhangi bir fizik tedavi yöntemiyle tedavi edilmesi imkânsızdır. Tek tedavi seçeneği ameliyattır. Ameliyat, ama insanların gözünü kesinlikle korkutmamalıdır. Çünkü bu ameliyatlarda çok yüksek oranlarda başarı görülmüştür. Bu hastalık 40-50 yaş kesimindeki kadınları daha çok etkisi altına alsa da gençlerde de görülebiliyor. Fakat her yaş kesiminde kadınlarda, erkeklere istaneden 5 kat daha fazla oranla görülüyor. Bu hastalık sonradan oluşabildiği gibi doğuştan bir yolla da insan vücudunda meydana gelebiliyor. Kadınlarda daha sık görülmesinin başka bir nedeni ise hamilelik döneminde hormonal dengenin değişmesi ile ayak kemikleri arasındaki bağların gevşeyerek kemiği serbest bir halde bırakması ya da dışarı itmesidir. Bazı kas yapısındaki bozuklar veya düztabanlık de bu hastalığa davetiye çıkaran fiziksel sorunlardandır. Felç ve serebral paralsi gibi nörolojik hastalıklar da bu hastalığı oluşturabilmektedir.

Çıkık Ayak Kemiği Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın aslında tam olarak gizli bir belirtisi yoktur. Bunun nedeni baktığında zaten göze çarpan ve göze itici duran bir görüntüdür. Çıkık ayak kemiği hastalığı gözle çok rahat görülebilen bir hastalıktır. Fakat bu görüntünün dışında hissedilen bazı belirtileri de vardır. Bunlardan ilki ve en çok şikâyet edileni ağrıdır. Kemik ayaktaki alanı genişlettiğinden ötürü ayak her yere sığamaz ve sığamadığı yerlerde sıkışır ve zedelenmeye başlar. Kemik zedelendikçe ağrı hissiyatı artar. Fakat sadece ayağın sığmamasıyla alakalı değil yürürken bile ağrı yapabilir. Bu durum hastaya istenilen her ayakkabının giyilememesini sunar ve yaşam kalitesini git gide düşürmeye başlar.

Çıkık Ayak Kemiği Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Daha önce bu hastalığının tedavisinin sadece ameliyat olduğunu söylenmişti. Bu ameliyatlar, yaklaşık bir saat süren kısa süreli ve kolay operasyonlardır. Bu operasyonlarla hastalık tamamıyla ortadan kalkabilmektedir. Eğer doğru ve uygun bir ameliyat yapılırsa sorunun tekrarlanma riski %1 gibi seviyelere dahi düşebilmektedir. Operasyon genel ya da lokal anestezi adı altında yapılmaktadır. Fakat hastanın tercihi doğrultusunda spinal anestezi adı altında da yapılabilmektedir. Ameliyat, doğru gittiği taktirde günübirlik ve hastanede kalmayı gerektirmeyen bir ameliyat türüdür. Operasyon sonrasında hasta biraz ağrı çekebilir fakat basit ağrı kesicilerle bu ağrıların önüne geçilebilmektedir.
" } ] }