{ "title": "Çene Çıkığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Cene-Cikigi-18.gif", "date": "21.01.2024 06:07:01", "author": "Oğulcan Uğurlu", "article": [ { "article": "Çene çıkığı, yüze gelen ani darbelerden veya trafik kazası gibi olaylardan meydana gelebilen bir ortopedik olaydır. Çene çıkığı olayı çok basit bir şekilde bile olabilir mesela sakızı dikkatsiz çiğnemek buna örnek verilebilir. Kanama ya da nefes almada zorluklar yaratabilir bu gibi durumlarda acile müracaat edilmesi gerekir. Acile giderken çenenizi oynatmaya çalışmamalısınız.

Çene Çıkığı Belirtileri Nelerdir?
Bunların dışında kısa bir an için zihin karışıklığı veya bilinç kaybı, nefes alıp vermede zorluk, şiddetli boyun ağrısı ve görme kaybı gibi hayatı tehdit edici bazı göstergeler olabilir. Acil müdahale edilmelidir bu gibi durumlarda.

Çene Çıkığı Neden Olur?

Yüze yumruk almak ya da kaza geçirmek olabilir. Güçlü bir şekilde esneme bir darbe ya da zorlama nedeniyle çene kemiği çıkabilir. Bu sık görülen nedenlerin dışında ise gülme, kusma, şarkı söyleme, yemek yeme ve diş tedavisi gibi durumlar çene çıkmasının nedenleri olabilir. Bunların dışında geçmişte çene çıkması vakası yaşayanlarda özellikle spor ya da motor sporları yapanların çenelerinde çıkma görülebilir.

Çene çıkığı riskini en aza indirmek için yapılması gerekenler
Çene Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir? Çıkan çene tekrar yerine oturturmalıdır. Bunun sırasında çene kası aşırı güçlü olduğundan uyuşturucu ilaçlar veya kas gevşetici kullanılabilir. Çene normal konuma getirildiğinde çene hareketleri tekrar çıkmayı engellemek için sınırlı olmalıdır. Tedaviler çıkığın şiddetine göre ilk kez çıkık durumu olup olmadığına bağlı olarak değişir. İyileşene kadar çenenin tekrar çıkmaması için bandaj ile sarılıp sabitlenmesi gerekebilir.
" } ] }