{ "title": "Çatlak", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Catlak-55.jpg", "date": "21.01.2024 19:55:14", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Çatlak, hemen hemen her kişinin yaşamış olduğu bir durumdur. Çatlak vücudun her yerinde kolaylıkla oluşur. Deri ile kemikte oluşan çatlaklar iki gruba ayrılır. Birçok sebepten dolayı oluşan çatlaklar cildinizde ya da kemiklerinizde ise ikisinin de ayrı tedavi yöntemleri vardır.

Çatlak Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?
Çatlak Belirtileri Nelerdir?

Çatlağın belirtileri oldukça açıktır. Çatlak olup olmadığını ev ortamında anlamanız biraz zordur. Birden hissettiğiniz sizi rahatsız eden durumlarda mutlaka doktora giderek röntgen çektirmeniz gerekir. En yaygın çatlak belirtileri ise şunlardır:

Kızarma: Çatlak oluşan bölge bir müddet sonra yanma hissi ile kızarmaya başlar. Bölgede şişlikte oluşmaya başlar. Kızaran, acıyan ve şişen bölgede çatlak vardır.

Acı: Acı her rahatsızlığın en belirgin belirtisidir. Çatlayan bölge ile etrafı acımaya ve ağrımaya başlar. Hissedilen acı çatlağın olduğu yere ve çatlağın büyüklüğüne göre farklılık gösteren bir durumdur. Özellikle de yanma hissi ile kendini belli eder.

Şişlik: Çatlak oluşan bölge hemen şişmez. Biraz zaman geçtikten sonra çatlak oluşan bölge şişmeye başlayarak beraberinde sizi rahatsız edecek diğer şikâyetleride getirir.

Testler ile Tanı; Çatlak olup olmadığını anlamak için doktorunuz birtakım testler yapar. Çatlak olup olmadığını anlamanın en iyi yolu röntgen çektirmektir. Röntgen çektirmeden önce doktorunuz size fiziksel muayene yapar. Muayene esnasında doktora mutlaka kendiniz ve yaşam koşulları hakkında bilgi vermeniz gerekir. Bu bilgiler ise şunlardır;
Testler ile Çatlak Belirtileri Nelerdir?

Manyetik rezonans görüntüleme (MRG)

Bu görüntüleme oldukça güçlüdür. MR radyo dalgaları manyetik dalga sağlar. MRG görüntüleme kemiğin iç yapısını ayrıntılı bir bunun görüntüler. Bu görüntüleme genelde çatlağın ilk haftasında yapılır.

Röntgen

Röntgen çatlağın büyüklüğünü ve nerde olduğunu net bir biçimde gösterir. Röntgen çatlağı tespit edebilmek için X-ray yapmaya gerek duyar. Çıkan sonuç sayesinde çatlakların kolaylıkla teşhis edilir.

Kemik Taraması

Bu yöntem çatlağı tespit ederek doktoru aydınlatır.

Çatlak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çatlak eğer çok büyük değil ise ev ortamında tedavi edebilirsiniz. Ev ortamında yapmış olduğunuz tedaviler ne kadar etkili olur orası da tartışılır. Oluşan çatlaklar için mutlaka doktor tavsiyesi almanız gerekir. Doktor tavsiyesi ile yapılan tedaviler daha etkili olmaktadır. Eğer çatlak kemikte olmuş ise yaş burada oldukça önemlidir. Çocuklarda meydana gelen çatlakların iyileşme süresi daha kısa olur. Çatlakların tedavi biçimi doktorunuzun koymuş olduğu tanıya göre farklılık göstermektedir. Oluşan çatlağın büyüklüğü ve ne kadar ciddi olduğu doktoru yönlendirir. Eğer oluşan çatlak çok büyük ise çatlayan bölge alçıya alınır. Alçıya alınan bölgeyi zorlamamanız gerekir. Çok daha büyük ve ciddi çatlak vakalarında ise ameliyat olmanız gerekir. Eğer çatlak cilt üstünde meydana gelmiş ise çatlak için üretilmiş kremleri kullanmanız gerekir. Ev ortamında yapacağınız birkaç egzersiz hareketi de çatlak oluşumunu önlemektedir.
" } ] }