{ "title": "Bebeklerde Omuz Kırığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Bebeklerde-Omuz-Kirigi-98.jpg", "date": "19.01.2024 11:03:32", "author": "Yasir Ayaz", "article": [ { "article": "Bebeklerde omuz çıkıklığı: gerek bebeklerde gerekse yetişkinlerde olsun omuz çıktığı zaman erken farkına varılması tedavi süreci ve sonrası için çok önemlidir. Özellikle doğuşta olan çıkıklar bebek çok ufak olduğu için farkına varılmayabilir. Fakat bebeğin büyümesi, gelişmesi sırasında dikkatle gözlenmelidir çünkü bebek hızlı büyüyecektir hızlı gelişecektir ve çıkık olan eklemle sağlam olan eklem arasında bir dengesizlik oluşacaktır. Bu bebeğin gelişmesine yürümesine yansıyabilir. Dolayısıyla anne ve baba iyi bir gözlem sonucunda çıkıkların erken anlaşılmasına neden olur

Bebeklerde omuz çıkıklığı: yeni doğan bebeklerin bir ortopedi tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bir ortopedi ekimi dikkatli bir muayene ile yeni doğan bir bebekte bile çıkıp olup olmadığını anlar bir diğer husus ise darbeler sonucu omuzun çıkmasıdır. Bu omuz çıkması diğerlerine göre daha kolay anlaşılır. Bu çıkmanın darbeler sonucu çıkmadan farkı, darbede çıkan omuz çok ağrır ve omzunu oynatamazken bebeklikte olan omuz çıkmasında ağrı olmaz.

Bebeklerde omuz çıkıklığı: peki omuz çıkığı tedavisi nasıldır? Omuz tekrarlayan çıkıklar arasında başta gelen adaylardan bir tanesidir. Bu yüzden çok dikkatli bir şekilde tedavi edilmelidir. Eğer koşullar uygunsa MR çekilip hangi dokular yırtılmış veya zarar görmüş tespit edilmelidir. Çıkığa eşilik eden bir kırık var mı yok mu buna bakılması gerekir. Eğer ilk çıkığa eşlik eden bir kırık varsa ya da önemli bağlardan bazıları kopmuşsa bazen ilk omuz çıkığında bile cerrahi tedavi öneriliyor. Genellikle ilk çıkıkta cerrahi tedavi önerilmeyebilir. Eğer siz MR çektikten sonra yırtılan dokuların çok önemli olmadığını düşünüyorsanız ya da bunların ameliyatsız tedavi ile iyileşebileceğini düşünüyorsanız burada yapılacak en önemli şey omuz ekleminin geçici bir süre tespit edilmesidir. Bebeğin omzuna özel bezler sarılır ve yaklaşık 3 haftada iyileşir.
" } ] }