{ "title": "Bebeklerde Makat Çatlağı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Bebeklerde-Makat-Catlagi-59.jpg", "date": "19.01.2024 06:40:59", "author": "nihal bozkurt", "article": [ { "article": "
Bebeklerde makat çatlağı, Makat çatlağı, yalnız bebeklerde olmayıp her yaşta insanda görülebilmektedir. Çok acı verici bir hastalık olup, tuvaleti kabusa çevirir. Günlük hayatı ve çalışma hayatını olumsuz etkileyen bir faktör haline gelebilir. Acı çok şiddetli olur ve makatta yırtılmalara neden olur. Birçok insanın başına gelmesine rağmen paylaşmaktan ve doktora gitmekten utanıp çekindikleri bir rahatsızlıktır. Bebeklerdeki makat çatlağı, tedavisi daha çabuk sonuç verir. Ağrı daha azdır.

Bebeklerde makat çatlağı neden olur?

Bebekler anne sütünden ek gıdaya geçtikleri dönemlerde, bağırsakların yeni gıdalarla tanışması sonucu veya normal dönemlerdeki beslenme şeklindeki değişiklikler de neden olabilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde, kabızlık pek rastlanan bir rahatsızlık değildir. Makat çatlağı her zaman kabızlıkla kendini göstermez, ishal hallerinde ve bebeğin aşırı gaz sancılı ağlamaları da etkileyicidir.

Beslenme, her yaşta önemli olduğu gibi bebeklerde, gelişim ve sağlıklı büyümede en önemli etkendir. Bebeğimizin beslenmesinde lifli gıdalar almasına ve bol bol sıvı tüketmesine dikkat etmeliyiz.

Bebeklerde makat çatlağı tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle, makat çatlağının nedeni belirlenir. İshal ya da kabızlığa bağlı ise bebeğin beslenme programı yeniden düzenlenir. Doktorun vereceği uygun antibiyotik pomatlar ya da jeller uygulanır. Eğer çatlağın nedeni, dizanteri ise uygun tedavi uygulanır. Bunların dışında sorun kolikli bir bebeğin aşırı gaz sancılarından dolayı ise gaz giderici çaylar verilir. Beslenme ve tedavi tavsiyelerimize uyulduğu takdirde bir hafta gibi kısa bir zamanda sonuç alınır.
" } ] }