{ "title": "Bebeklerde Kalça Çıkıklığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Bebeklerde-Kalca-Cikikligi-11.jpg", "date": "21.01.2024 16:56:29", "author": "Fatoş Özçelik", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Kalça Çıkıklığı, uyluk kemiğinin baş bölümdeki yuvadan çıkmasıyla oluşur. Yapılan istatistiklere göre Türkiye'de kalça çıkıklığı daha fazla oluşmaktadır. Erken fark edip doktora götürmek tedaviyi daha basitleştirerek daha çabuk tedavi edilmesi sağlayacaktır. Bebeğin ilk doğduğu zamanlarda yaklaşık olarak 6. Ayına kadar tedaviye başvurulursa ameliyata gerek kalmadan daha çabuk ve bandaj ile tedavi edilebilir. Anne ve babalara oldukça çok iş düşmekte ve doğum öncesi bilgi alması önemlidir. Bilinçli bir anne baba kalça çıkıklığını fark edebilmektedir. Fakat evde yine de fark edilmesi biraz zordur, çıkık olup olmadığını anlamanın tek yolu ultrasondur. Kalça çıkıklığı olup olmadığını anlamak için aksatmadan doktor kontrollerini ihmal etmeden gidiniz. Kalça çıkıklığı geç tedavi edilir veya tedavi edilmezse sakat kalabilir. Bebeğinizin altını değiştirirken bacakları birleştirip kalça çıkıklığı olup olmadığını bakarak zorda olsa anlamak mümkün olabilir. Yürümeye başlayan bir bebek paytak yürüyor, geç yürümeye başladı veya yürürken sendeleme var ise kalça çıkıklığı olabilir. Türkiye kalça çıkıklığının fazla olma sebebi ise eskiden büyüklerimizin de fazlaca kullandığı kundakdır. Dünyada bin bebekten sadece bir kişi de kalça çıkıklığı varken Türkiye'de ise bin kişiden on beşinde kalça çıkıklığı vardır. İlk doğum, erken doğum, ilk kız bebeği doğumu risk faktörü olabilir. Genetik faktörler, anne hormonlarının kalçadaki eklemlerde gevşeklik yapması ve sezaryen doğum da kalça çıkıklığı sebebi olabilir. Avrupa'da kalça çıkıklığı için ultrason her ay düzenli olarak uygulanmaktadır. Ülkemizde ise maalesef böyle bir şey yoktur.

Bebeklerde Kalça çıkıklığı teşhisi konulduğunda yapılması gerekenler şunlardır
Doğumdan sonra kalça çıkıklığı hemen fark edilirse hemen tedavisi yapılmakta ve 2 ay içinde tedavi bitmektedir. Kalça çıkıklığı sorunu ilerledikçe ve yürüdükten sonra tedavi şansı azalmaktadır. 6 ay ve üzeri bebeklerde fark edildiğinde ameliyat yapılarak tedavisi yapılır. 2 çeşit kalça çıkığı bulunmaktadır bunlardan birisi anne rahminde oluşan kalça çıkıklığı diğeri ise doğumdan bir gün sonra oluşan kalça çıkıklığıdır.

Bebeklerde Kalça çıkıklığı sebepleri şunlardır
" } ] }